Изборът на “Булсатком“ за седмия мултиплекс обявен за нищожен от загубилия претендент

Решението на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да избере сателитния оператор “Булсатком“ за изграждане на седмия мултиплекс за тв цифровизацията бе определено като нищожно в четвъртък от загубилия претендент “ДиВиБиТи“.

Дружеството се аргументира с внесената от него пред Върховния административен съд (ВАС) жалба на решенията на КРС за самото обявяване на конкурса за издаване на право за ползване на радиочестотен спектър за осъществяване на електронни съобщения чрез електронна съобщителна мрежа за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване с национален обхват, както и на конкурсните книжа. От “ДиВибити“ твърдят, че жалбата автоматично спира изпълнението на тези решения и КРС не е имала право да определя победител в конкурса, тъй като той все още не е приключил. Според дружеството заради това решения Европейската комисия може да започне поредната наказателна процедура срещу България.

“Ръководството на КРС очевидно няма намерение да промени политиката на "независимия" орган, въпреки процедурите срещу България, които текат в момента от страна на ЕК за грубо изкривяване на процеса на цифровизация. Това ръководство, назначено от тройната коалиция беше преназначено от правителството на ГЕРБ. Този акт на приемственост е показателен за това, че няма никакво значение кой управлява, защото държавната политика и регулация се управлява от задкулисни бизнес интереси“, пише в становището на загубилия кандидат за седмия мултиплекс. Той също така изразява надежда прокуратурата да се заинтересува от дейността на регулатора.

От комисията обаче обясниха пред Mediapool, че ако е трябвало да се спре конкурсът заради жалбата на “ДиВиБиТи“, то от ВАС са щели да излязат с определение и да информират КРС за това. Регулаторът също така припомни, че другият участник в конкурса има право да обжалва в 14-дневен срок пред ВАС решението за избор на компания, която да получи правото да изгражда цифровата платформа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?