Изборът на член на КС и на шеф на Инспектората на ВСС ще е на 6 март

Сн. БГНЕС

Парламентът откри в сряда нова процедура за избор на съдия в Конституционния съд от квотата на Народното събрание.

Това е третата поред процедура, която се открива от Народното събрание. Причината е, че при първата процедура избраната за съдия Венета Марковска не успя да заеме поста, защото президентът си тръгна от церемонията, преди тя да положи клетва.

По време на втората процедура единственият кандидат за поста прокурор Галя Гугушева се оттегли, заради тиражирани сигнали срещу нея за конфликт на интереси и не се стигна до гласуване в пленарната зала на предложението направено от СДС чрез група независими депутати.

Парламентът реши предложения за кандидати да се подават от 31 януари до 11февруари. Изслушването в правната комисия да е на 27 февруари, а гласуването в парламента да се състои на 6 март.

Всички документи и материали ще се публикуват на специализирания сайт за избор на конституционен съдия, който ще се намира на Интернет страницата на Народното събрание, и ще е на български и английски език. Изслушването пред правна комисия, както и изборът в пленарна зала, ще се излъчват в сайта на парламента.

Парламентът откри и новата процедура за избор на главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС). Предишната процедура не приключи, защото нямаше направено нито едно предложение за кандидат за поста.

Предложения ще могат да се подават от 31 януари до 11 февруари. Изслушването в правната комисия ще се състои на 27 февруари, а гласуването в парламента ще е също на 6 март.

Всички документи и материали ще се публикуват на специализирания сайт за избор на главен инспектор на ВСС, който ще се намира на Интернет страницата на Народното събрание и ще е на български и английски език. Изслушването пред правна комисия, както и изборът в пленарната зала отново ще се излъчват в сайта на парламента.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?