Изборът на главен прокурор бе изтеглен с три седмици по-рано

снимка БГНЕС

Изборът на главен прокурор ще се състои на 24 октомври, а не на 14 ноември, както прие по-рано Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Изтеглянето с три седмици на графика става възможно, защото проверката на кандидатите и запознаването с техните концепции ще се случват едновременно.

В четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че изтеглянето на някои срокове не е съществено и в него няма пряк умисъл.

Процедурата по номиниране започва на 15 юли и ще приключи две седмици по-късно – на 29 юли. След това кандидатите ще имат две седмици да представят своите стратегически концепции за управление на прокуратурата. ВСС ще реши до 9 октомври дали издигнатите имат необходимите професионални и нравствени качества. Неправителствените организации и представителите на научните среди могат да дават становища до 16 октомври.

След заседанието правосъдният министър Данаил Кирилов пак обясни, че няма намерение да внася предложение на кандидат за главен прокурор. Той би номинирал човек само при условие, че няма желаещи да издигнат кандидати.

По отношение на евентуалното издигане на евродепутата Емил Радев за главен прокурор, Данаил Кирилов каза, че е много вероятно Радев продължи работата си като евродепутат.

Споделяне

Още от България