Изборът на главен прокурор разигран като "Куклен магистратър" с режисьор Б.Б.

"Куклен магистратър" с главен кукловод Бойко Борисов – такава сценка бе разиграна в четвъртък сутринта пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) точно преди да започне избора на нов главен прокурор. Самодейната "постановка" е дело на доброволци от "Движение България на гражданите".

Така те протестират срещу начина на гласуване за главен прокурор и срещу решението кандидатите да се гласуват по реда на внасяне на кандидатурите във ВСС.

Според доброволците изборът е предрешен, защото магистратите са на конци и разиграващата се "прозрачна" процедура за избор на главен прокурор е просто театър.

Трима младежи с маски на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Цветан Цветанов и председателя на правната комисия в НС Искра Фидосова държаха кукли на конци с лицата на тримата кандидати за главен прокурор.

Те раздаваха и своеобразни билети за техният магистратър, а надписът гласи, че именно магистрати на конци са в главните роли.

Автор и режисьор на "магистратър"-а (съчетание от думите магистрат и театър) e Б.Б. - "носител на приза "О!Скръб" за цялостно творчество в периода 2009-2012 г." Гримът и осветлението са поверени на Цв. Цв. - "носител на шест апартамента".

Жени, която е от доброволците каза, че това е артистичен пърформанс. "Намесваме се, когато усещаме, че има нечестност, корупция и злоупотреби", поясни тя.

"Изобщо мислим, че това е нагласена работа и изборът е предопределен. Който и да стане главен прокурор, нещата са ясни, че всичко преди това е предопределено", каза Жени.

Споделяне

Още по темата

Още от България