Изборът на и.д. земеделски шеф ще е след празниците и на подпис

След празниците ще бъде избран изпълняващ длъжността директор на Държавен фонд “Земеделие” и това ще стане на подпис, съобщи в петък министърът на земеделието и горите Нихат Кабил. Причината е, че поради голямата си ангажираност членовете на Управителния съвет на фонда не могат да се съберат преди това за заседание, коментира той.   

Решението за одобрение на кандидатурата на зам.-изпълнителния директор Ализан Яхова за и.д., бе предложено от Кабил в началото на седмицата. Сега той подчерта, че изборът на Яхова  не е политически, а заради добрата ѝ професионална подготовка.

Яхова бе посочена заедно с друг от зам.-шефовете от квотата на БСП – Радослав Иванов, като заместващи от изпълнителния директор Асен Друмев, който в началото на март излезе в отпуск заради водено срещу него производство за договори за офиси, ощетяващи фонда. Дни по-късно Друмев бе отстранен от поста от съда, но възникна проблем с плащането на парите по САПАРД, защото само той бе оторизиран да подписва договори и платежни по проекти. Иванов и Яхова бяха избрани да заместват Друмев за по един месец последователно, но те нямат право да извършват плащания по САПАРД и сега изборът на и.д. се налага за отпушване на средствата..     

В същото време стана ясно, че Държавен фонд “Земеделие” е финансирал през миналата година пряко или чрез търговски банки 671 проекта. Това сочи годишният доклад на ведомството, който предстои да бъде одобрен от Министерски съвет. Предоставени са кредити за 109 млн. лв., от които 6.556 лв. в животновъдството, 44.857 млн лв. за създаване на трайни насаждения и оранжерийно производство и 43.7 млн. лв. за закупуване на нова селскостопанска техника. За кредитиране на проекти, одобрени по САПАРД, са предоставени 13.948 млн. лв. Под формата на капиталови субсидии и други облекчения фондът е изплатил 15.292 млн. лв.

Споделяне

Още от Бизнес