Британският посланик Джонатан Алън:

Изборът на кандидата за КС е доста голям срам

Посланик Джонатан Алън

"Изборът на кандидата за Конституционния съд е доста голям срам след прекрасните, прозрачни условия при избора на Висшия съдебен съвет (ВСС)".

Това коментира в неделя посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън по повод на избора на съдия Венета Марковска за член на Конституционния съд от квотата на Народното събрание на фона на медийните разкрия за недопустимата ѝ намеса преди две години в сблъсъка на неин близък познат с органите на реда и придобиването на имоти съвместно с член на ВСС и на инспектората и с адвокат. Реакцията на Марковска след избора ѝ да отрича всичко и да настоява МВР и прокуратурата да "изчистят името ѝ" предизвика един от най-големите скандали при избора на магистрат за висш пост в държавата.

Посланикът бе в студиото на радио К2, където бе питан за злободневни вътрешни въпроси. Освен за скандала "Марковска", му бе зададен въпрос да коментира и бепрецедентното открито писмо на германския посланик Матиас Хьопфнер по повод на цензурирането на негово интервю в столичен вестник, както и за прословутата реплика на вътрешния министър Цветан Цветанов, че България е "оазис на престъпността".

По темата за изборите в съдебната система посланик Алън продължи с похвалата си как те са протекли за членове на ВСС и с разочарованието си от избора на конституционни съдии:

"Това (изборът на членове на ВСС - бел. ред.) получи широко одобрение и съм впечатлен от работата на министъра на правосъдието, за да го постигне", каза той.

"Жалко, че малко след това не се вижда прозрачността при избор на конституционни съдии. Независимо кой е отговорният орган, държавата трябва да отговаря за тези неща, трябва да се проведе пълно проучване кое е вярно и кое не е", каза посланикът по адрес на изнесените в медиите факти за недопустими действия на съдия Марковска, окачествени от нея и от вътрешния министър Цветан Цветанов като анонимен донос.

"По отношение на ВСС, КС или избор на главен прокурор идеята е не чужденците да имат доверие, а доверие да имат местните хора", подчерта британският посланик.

Това е първото изявление по темата "Марковска" на посланик на страна от ЕС у нас след като от Европейската комисия официално припомниха след избора на съдии за КС, че може във всеки един момент да бъде подготвен извънреден мониторингов доклад.

Това изявление бе коментирано от вътрешния министър Цветан Цветанов като неофициално. Последва отговорът на говорителя на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, че всяко изявление на редовен брифинг на комисията е официална позиция.

По повод на откритото писмо на посланик Матиас Хьопфнер, че дадено от него интервю е било цензурирано от столичен вестник в частта за независомостта на българските медии, Джоната Алън каза:

"Посланик Матиас Хьопфнер разбираемо беше доста разстроен, че коментарите му не бяха представени от журналистите точно. Мисля, че има едно опасение в България, че понякога редакторски решения се правят с оглед на интереса на собствениците. Когато г-н Борисов се срещна с посланиците на ЕС и беше попитан дали това е така, той отговори, доколкото си спомням, че трябва да има по-голяма прозрачност по отношение на собствеността върху медиите и дори закон, за да може обществеността да знае точно кой е собственик на съответните издания. Така, може би, ще се знае повече за позициите".

Посланикът направи и дипломатичен коментар в контекста на приемането на страната ни в Шенген на фразата на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, че "България е оазис на организираната престъпност".

"В първото ми телевизионно интервю, някой ми даде цитат на Цветанов, в който се твърдеше, че в България няма организирана престъпност. Предпочитам да базирам своите оценки не върху цитати, а на онова, което виждам. Моето правителство и моето посолство работят здраво, влагат много усилия и много ресурси в борбата срещу организираната престъпност. Поради две причини правим това. Първо, защото това пряко се отразява върху Великобритания, организираните престъпници в България имат голяма успеваемост - което е недостатък на географското ви положение. Втората причина е, че вярваме, че правителството работи сериозно и ефективно с нас, за да се справи на оперативно ниво с организираната престъпност. Ако нямаше резултати, нямаше да сме тук. Мога да кажа, че ще продължим да вършим всичко, което можем, за да помогнем на страната за намаляването на ефекта от организираната престъпност тук".

Споделяне

Още по темата

Още от България