Изборът на Кокинов за градски прокурор атакуван в съда

Изборът на Николай Кокинов за втори мандат като градски прокурор на София е атакуван пред Върховния административен съд (ВАС), съобщи сайтът "Правен свят". Жалбата е подадена от един от неуспелите конкуренти на Кокинов - следователя Бойко Атанасов. Той получи само един глас при гласуването във Висшия съдебен съвет.

Основната съпротива на Кокинов бе оказана от столичния районен прокурор Александър Налбантов, но и неговите 8 гласа се оказаха недостатъчни.

Според следователя процедурата е опорочена, а конкурсът е проведен при съществено нарушение на правилата и в несъответствие с целите на закона. В подкрепа на твърденията си той сочи, че Кокинов и Налбантов не са представили концепция за "стратегическото управление" на Софийската градска прокуратура (СГП), което е задължително по закон.

Атанасов се позовава на сайта на ВСС, където няма качени концепциите на двамата. "Избраният административен ръководител Николай Кокинов не е представил концепция, което означава, че при проведеното събеседване не е имало и какво да защити", обяснява следователят.

Кокинов и Налбантов обаче представиха своите концепции по време на изслушването им от членовете на ВСС непосредствено преди избора. Законът за съдебната власт не задължава кандидатите да представят предварително своите стратегии за управление.

Споделяне

Още от България