Изборът на НОИ за пенсионните вноски ще може да се променя

Снимка: БГНЕС

От управляващата партия ГЕРБ са размислили и ще предложат две поправки в социалния кодекс, свързани с вноските на втора пенсия на родените след 31 декември 1959 г. В края на миналата година по предложение на шефа на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ бе прието, че започващите първа работа ще трябва в срок от една година да изберат фонд, където да постъпват вноските им за втора пенсия, в противен случай парите им ще отиват в НОИ завинаги.

Сега ГЕРБ ще предложат корекция, според която ще има възможност внесени в НОИ пенсионни вноски отново да може да отиват в частни фондове, както и започващите нова работа да могат да избират НОИ или частен фонд по всяко време, а не само в първата една година. Докато направят своя избор обаче вноските им ще влизат в НОИ, а не както досега да се прави служебен избор на пенсионен фонд.

Ангелова обясни, че за връщането на постъпилите в НОИ вноски няма да е необходимо НОИ да води индивидуални партиди. Такива са исканията на Реформаторския блок, според който държавният осигурителен институт дори трябва да създаде свой пенсионен фонд, ако иска да се конкурира с частните. Ако 1-годишният срок отпадне, младежите ще имат право на избор през цялата си кариера, както всички други осигурени. Докато направят този избор обаче, цялата им пенсионна вноска ще влиза в НОИ и ще остане там.

Преди дни председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) пък обяви, че фондовете трябва да бъдат задължени със закон да постигат поне нулева реална доходност. Има идеи също да се намалят таксите на фондовете.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?