Изборът на нов папа е насрочен за 18 април

Изборът на нов папа е насрочен за 18 април

На 18 април ще бъде открита процедурата по избор на нов папа, решиха в сряда кардиналите на Римокатолическата църква, които на среща във Ватикана финализираха подготовката за погребението на Йоан Павел Втори в петък.

В същото време броят на хората, чакащи на опашка на площад “Свети Петър” в Рим, за да се простят със Светия отец, достигна милион, предаде Би Би Си.

Съобщава се, че още стотици хиляди поклонници са на път.

Плътните колони от хора, наредили се на опашката, се простират на 2 км от базиликата “Свети Петър”, където е положено тялото на Йоан Павел Втори.

На всеки час близо 18 000 души успяват да минат и да се поклонят.

Италианските мобилни оператори изпращат SMS-и, с които предупреждават хората, че чакането може да им отнеме 12 часа.

Мъж от Неапол каза, че чака със съпругата си вече 7 часа. “Тази жертва, която ние правим, не е нищо в сравнение с това, което той заслужава”, смята Джино д’Анна, цитиран от Ройтерс.

Два милиона поляци са на път за Рим

Близо два милиона поляци са на път за Рим, за да кажат последно сбогом на техния сънародник на погребението в петък.

Пуснати са допълнителни самолети, автобуси и влакове, след като полетите на полските авиокомпании до Рим бяха продадени само за часове, когато във вторник бе съобщена датата на погребението.

Поклонници от Испания също задръстиха пътищата към Италия.

В самия Рим, пътищата и подземните железници са препълнени с опечалени. Хотелите, намиращи в радиус 200 км от италианската столица, са пълни, а властите подготвят импровизирани общежития и къмпинги.

Погребението ще събере най-голямата аудитория в историята на телевизията

По предварителни оценки над 2 милиарда човека по цял свят ще гледат по телевизията погребението на Йоан Павел Втори. Както съобщава британският в. Ивнинг стандарт, това е най-голямото количество телевизионни зрители, които едновременно са наблюдавали едно и също събитие.

Въздушното пространство над Рим ще е затворено в четвъртък и петък в съответствие със засилените мерки за сигурност, които се вземат заради многобройните световни лидери, които ще присъстват на погребението.

Очаква се броят им да достигне 200, сред които ще е американският президент Джордж Буш и предшественикът му Бил Клинтън, генералният секретар на ООН Кофи Анан, британският министър – председател Тони Блеър и т.н.

Освен тях на погребението във Ватикана ще присъстват 4 милиона души.

Йоан Павел Втори не е посочил “тайния кардинал”

На срещата си в сряда кардиналите решиха конклавът за избор на нов папа да започне на 18 април, понеделник.

На заседанието е било огласено и завещанието на Йоан Павел Втори, но въпреки очакванията, в него не се съдържа името на “тайния кардинал”. При избора на новия понтификат ще участват около 120 кардинали.

Всеки папа има право да назначава, заедно с кардиналите, които веднага стават известни на църквата, също така и кардинали "in pectore", или тайни кардинали, чието име поради някаква причина е известно само на папата. Преди смъртта си обаче той е длъжен да оповести на кардиналите името на тайния им колега.

През септември 2003 г. Йоан Павел Втори назначи 30 нови кардинали и обяви, че всъщност е назначил 31 – заедно с един кардинал "in pectore". В завещанието обаче не е указано кой е той.

Според експерти, с голяма степен на сигурност може да се прогнозира, че наследникът на Йоан Павел Втори ще е италианец. Това съответства на неписаното правило за редуване на “дълги” и “кратки” понтификати. След дългия понтификат на Йоан Павел Втори, продължил 27 години, според католическата традиция трябва да следва “кратък” понтификат. Това може да стане чрез избора на по-възрастен духовник, а такива са мнозинството от италианските кардинали.

Въпреки това не е изключено глава на Римокатолическата църква да стане кардинал от Латинска Америка, Африка и дори Китай.

Избирането на новия папа за пръв път ще бъде известено и с празничен камбанен звън от църквата “Свети Петър”. Ще бъде спазена и традицията с белия дим, който излиза от Сикстинската капела, където заседава конклавът и който е знак, че има избран папа.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?