Изборът на нов председател на градския съд се провали

Три гласа не достигнаха на фаворита на съдиите Евгени Георгиев

Изборът на нов председател на градския съд се провали

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) не успя да избере във вторник титулярен председател на Софийския градски съд (СГС), тъй като никой от двамата кандидати не събра минимално необходимите 8 гласа.

Фаворитът на съдиите от СГС Евгени Георгиев получи подкрепата на петима членове на колегията, докато бившият председател на съда Светлин Михайлов събра само два гласа. "Против" двамата кандидати гласуваха седмина съдебни кадровици и така ВСС ще бъде принуден да обяви нова процедура за ключовия избор начело на най-големия окръжен съд в страната.

Светлин Михайлов и Евгени Георгиев се самономинираха за поста, като на проведеното през февруари Общо събрание на СГС мнозинството от градските съдии подкрепи Георгиев с 44 гласа срещу 25 за скандалния бивш председател.

Непосредствено преди гласуването във вторник председателят на колегията и Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов посочи, че по традиция липсват кандидати да оглавят СГС, но не защото няма достатъчно можещи магистрати, които биха се справили, "а защото готовите да работят в условията на безпрецедентна атака са малко".

Той категорично се обяви в подкрепа на Георгиев, определяйки конкурента му като "скандално прославил се председател на същия съд" и припомняйки думите на бившия шеф на Върховния административен съд Константин Пенчев, според който повторен мандат за Светлин Михайлов би бил "позор за съдебната система".

"Едва ли има по-неподходяща кандидатура да оглави Софийския градски съд. Именно по негово време се посяха семената, които по-късно бяха пожънати в мандата на Владимира Янева", добави Панов, отбелязвайки, че с вота си ВСС ще даде ясен отговор – "дали в ренесанса на миналото ние виждаме бъдещето на съдебната реформа".

По думите му "изпълнението на политически поръчки, кражбата на фирми с помощта на съда, не са започнали с казуса "Белведере" и затова подкрепя Евгени Георгиев, "който не носи тежкото бреме от управлението на съдия Светлин Михайлов".

Мистериозни "чужди въздействия" опитвали да влияят на ВСС

Севдалин Мавров пък видя в критиките срещу Михайлов "чужди въздействия", които някой се опитвал да наложи над членовете на Съдийската колегия.

"Аз не вярвам на това, което писаха срещу Светлин Михайлов, както не вярвам и на това, което писаха срещу председателя на ВКС и жена му. Познавам работата на Светлин Михайлов от дълги години, бих казал, че сме приятели", продължи Мавров без да влиза в конкретика.

Според него неслучайно след мандата на приятеля му между 2004 и 2009 г. никой от следващите председатели на СГС не е останал на поста в продължение на пълните 5 години.

"Скоро под тея външни въздействия ние няма да имаме кандидати за административни ръководители", отбеляза Мавров, отново без да уточни откъде идват те, след което обърна внимание на колегите си, че докато бил шеф на СГС Михайлов "ръководеше и съда, и си гледаше съдийската работа, и отгледа две малки деца сам, с малка помощ от родителите му".

"Моля ви, нека да спрем да се поддаваме на външни влияния. Нека преценяваме това, което чуваме тук в тая зала", завърши изказването си съдията от ВКС, с което провокира Цветинка Пашкунова да декларира, че никога досега не се е поддавала на външни влияния и без да го прави и сега, подкрепя Евгени Георгиев.

Според нея предимствата му пред Михайлов са изключителната международна квалификация, получена на обучения в САЩ и Германия, както и безупречната му атестация, събрала рядко срещан максимален резултат от 100 точки.

Дишева призова ако някой е бил обект на натиск, да го каже

"Не знам за какъв външен натиск говори колегата Мавров, но върху мен такъв не е имало. Ако някой е бил подложен на такъв натиск, той трябва да го оповести. Изборът е отговорен, да не кажа съдбовен, за работата на СГС", включи се и Атанаска Дишева.

Тя също се обяви в подкрепа на Георгиев, посочвайки като негово преимущество краткия му опит като временен зам.-ръководител на градския съд след уволнението на Владимиря Янева. Тогавашното временно ръководство начело с Владимир Йорданов бе с основна заслуга за стабилизирането на съда след скандалите около Янева и заместниците ѝ.

"За мое разочарование не успях да бъда убедена в интегритета на съдия Михайлов, включително и заради липсата на конкретни документи, с които да опровергае медийните нападки към него", каза още Дишева, въпреки че сподели мнението му, че част от критиките били поднесени тенденциозно.

По отношение на атаките срещу Евгени Георгиев заради закупени от него акции в КТБ, тя коментира, че това не може да му се вменява като морален недостатък, защото "съдията, освен съдия, е и човешко същество, глава на семейство в много от случаите и той има право да реализира и други доходи".

Темата бе засегната единствено от свързвания с депутата от ДПС бивш адвокат Боян Новански, който посочи, че в декларациите на Георгиев в Сметната палата нямало никакво движение на негови акции в КТБ, "Химимпорт" и "Монбат" между 2008 и 2017 г., а изведнъж в последната му декларация голяма част от тях се губели.

"Мен това изключително много ме притеснява, защото първо бе декларирано, че акции не са прехвърляни, след което май се оказа, че са прехвърляни, но инвестиционният посредник не ни е казал", иронично преразказа изявленията на Георгиев по този въпрос Новански, обобщавайки, че по негови сметки ставало въпрос за "изключително сериозна сума" – над 20 000 лева.

Подобно на Мавров, той даде да се разбере, че подкрепя Светлин Михайлов, но така и не го декларира директно.

Проблемите в СГС застрашавали с провал и следващите процедури

Последен преди гласуването взе думата Красимир Шекерджиев, който стана четвъртият член на колегията, заявил подкрепа за Георгиев. Според него този кандидат е независим от "групичките в Софийския градски съд, които застават зад всеки кандидат или издигат канидати" и затова бил подходящ да подобри микроклимата в съда.

"Аз имам категоричното усещане, че там проблемите не са само професионални, а са лични – колегите не се харесват достатъчно и трудно биха могли да застанат зад една идея", добави Шекерджиев, позовавайки се на познанствата си с много градски съдии.

В края на изказването си той предупреди колегите си, че трябва да се отнесат сериозно към избора и да се постараят той да се случи, тъй като е възможно натрупаните проблеми в СГС да поставят под риск от провал всяка следващата процедура, ако тази не успее.

Светлин Михайлов обвини медиите за влошеното си здраве

Изслушването на двамата конкуренти продължи над 3 часа, като голяма част от въпросите бяха свързани с медийни публикации за тях. Именно в тази връзка Светлин Михайлов обвини медиите за влошеното си здраве, заради което бе приет в правителствена болница, отлагайки избора, насрочен първоначално за 20 февруари.

"Точно тези медийни публикации, в които бяха цитирани въпросите на "Антикорупционния фонд", доведоха до влошаване на здравословното ми състояние", заяви Михайлов пред съдебните кадровици, намеквайки, че ще търси правата си в съда.

Изявлението му бе в отговор на въпрос за публикации в "Капитал" и Mediapool и конкретно статията, озаглавена "Градският съд поиска за шеф неопетнен съдия, а не скандален милионер. На ход е ВСС", припомняща серията скандали, станали емблематични за управлението на Михайлов в СГС между 2004 и 2009 г.

Той забеляза тенденциозност в тази статия, тъй като в нея бяха цитирани въпроси на неправителствената организация "Антикорупционен фонд" за имущественото състояние на магистрата, които той определи като внушаващи неверни факти.

"Нито една от интригите, в които е било замесено името ми, не е инициирана от мен"

"Нито една от интригите, в които е било замесено името ми, не е инициирана от мен – не е била по мое дело", заяви Михайлов по повод "претоплените проблеми" от биографията му, уточнявайки, че тогава единствено е защитавал атакуваните от медиите съдии.

На първо място кандидат-шефът на СГС коментира случая със служебния му джип, който се оказа краден в Германия, след което конфискуван в България и предоставен за ползване на съда от финансовото министерство. По този повод Михайлов заяви пред ВСС, че не смята, че е небходимо да носи отговорност "за начина, по който държавата е отнела този джип".

От думите му стана ясно още, че всъщност е поискал служебна кола от изпълнителната власт, защото в градския съд се гледали и продължават да се гледат много дела, по които има иззети наркотици.

"Когато се приключва това наказателно дело, тези наркотични вещества следват да се предяват на подсъдимото лице и служител на съда, заедно с шофьора ходят да взимат тези веществени доказателства", заяви магистратът в опит да внуши, че СГС е изпитвал липса на превозно средство, с което да бъдат транспортирани веществени доказателства.

По отношение на твърденията на члена на Висшия мюсюлмански съвет Ашим Хаджи Асан, че Михайлов е взел подкуп от 300 000 лева, за да уреди законността на преизбирането на Мустафа Хаджи за главен мюфтия, той припомни, че прокуратурата е извършила проверка и е заключила, че няма данни за извършено от него престъпление.

Ексшефът на СГС опроверга данни на "Антикорупционния фонд"

По подобен начин коментира и множеството въпроси за имуществото му, зададени от "Антикорупционния фонд". Те бяха свързани с данните за имотни сделки, сключени от Михайлов, включително и с участието на родителите му. От неправителствената организация се интересуваха и за произхода на декларираните от Михайлов спестявания от над 1 милион лева.

"Безспорно е, че съм декларирал и притежавам 3 недвижими имота, а не 6, както е посочено в тази информация", уточни магистратът, добавяйки, че "между мен и моите родители има само една дарителска сделка, а не множество такива, както е посочено във въпросите".

Михайлов уточни също, че е натрупал декларирания финансов ресурс не само от покупко-продажби на имоти, но и от отдаване под наем на други, както и от хонорари от участия в комисии и лихви по депозити. По думите му въпросните имотни сделки категорично не прикриват някаква незаконна дейност. Отрече и някога да се е занимавал с някаква форма на търговия.

"Целта на всяка една от сделките е задоволяване на конкретна нужда на мен или семейството ми. Нужда е например, че имам две разнополови деца, бяха ми нужни две стаи", поясни Михайлов, допълвайки, че след това се развел с жена си и му бил необходим нов апартамент, за да осигури нормалния живт на децата си, които останали да живеят с него.

"За произхода на средствата ми съм бил обект на проверка от НАП и ДАНС, като по отношение на проверките от НАП са проверявани родителите и бившата ми жена – не са констатирани разминавания между декларираните приходи и придобитото имущество между 1999 и 2009 г. След това съм придобил само един поземлен имот от 1 дка и съм отчуждил един недвижим имот", продължи Светлин Михайлов, уверявайки, че всички декларирани цени на сделките са реални и "зад всяка сделка стои факт от моя живот, който е станал причина за сключването ѝ".

Евгени Георгиев посочи за свой приоритет съдийското самоуправление

Другият кандидат за поста Евгени Георгиев бе изслушан преди конкурента си и посочи като свой основен приоритет, ако бъде избран, спазването на принципа за съдийско самоупралвение в СГС.

Според него "мащабът на Софийския градски съд е такъв, че не би позволил еднолично управление без то да доведе до сътресение вътре в съда и в комуникацията му с останалите институции".

"Повече съдийско самоуправление означава повече съдии, участващи в управлението на съда", добави Георгиев, уточнявайки, че този подход би довел до споделянето на повече решения и би спомогнал за по-дългосрочно планиране на развитието на съда, без това да създава трусове.

Акциите и обученията му бяха основна тема на изслушването

Непосредствено преди отложения на 20 февруари избор, фаворитът на градските съдии стана обект на атаки от медии, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски, заради обстоятелството, че притежава акции от КТБ, както и заради стипендии, финансирани от американски организации.

По този повод той обясни пред ВСС във вторник, че не продавал или прехвърлял акции около срива на банката, което би представлявало проблем от морално естество за него, съдебните кадровици и системата.

"Истина е, че притежавам 58 акции от КТБ, които съм закупил 2008 г. за около 5000 лв. В момента тези акции не струват нищо. Проблем за мен, за системата и за вас би било, ако бях продал тези акции около фалита. Фактът, че аз съм задържал и съм загубил тези акции означава, че аз съм направил една недобра инвестиция, но това не значи, че съм обвързан с КТБ. Никога не съм срещал и не познавам г-н Цветан Василев", заяви Георгиев в отговор на въпрос на Цветинка Пашкунова.

Последва уточнение от Боян Новански, че между 2008 и 2017 г. съдията е имал много повече акции в КТБ, както и в "Химимпорт" и "Монбат", на което кандидатът отвърна, че е декларирал информацията, подадена му от инвестиционния посредник и предположи, че вероятно част от акциите са били продадени през годините. По думите му семейството му е било на загуба от около 15 000 лева от тези свои инвестиции.

Интерес предизвикаха и стипендиите и стажовете, които Георгиев е спечелил и изкарал в САЩ. Севдалин Мавров дори се усъмни как така се е информирал за тези обучения, на което кандидатът обясни, че информация за тях се качва в официалните сайтове на организациите, които ги предоставят.

"Първата стипендия съм получил от българо-американската комисия "Фулбрайт". Парите идват от бюджетите на двете страни. Втората е чрез американската програма за международно развитие – много съдилища, прокурори и съдии са получавали пари по нея, някои от тях на по-високи нива от моето. Третата е от неправителствена американска фондация, подпомагаща хора, които се интересуват от алтернативно разрешаване на съдебни спорове", обясни Евгени Георгиев.

Той поясни още, че и в трите случаи, в които е заминавал на обучения в чужбина, е ползвал неплатен отпуск, а съдебният му състав е бил поеман от друг колега.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?