Изборът на нов шеф на БНР можел да бъде атакуван в съда

Заради намаляването на членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) изборът на нов генерален директор на БНР може да бъде атакуван в съда. За това предупреди във вторник Маргарита Пешева от съвета по време на обществената дискусия, посветена на работата на радиото.

Процедурата за нов шеф на БНР бе открита в края на март. СЕМ трябва да обяви избора си в края на май.

В момента обаче парламентът обсъжда спешни поправки в Закона за радио и телевизия, целящи да редуцират състава на медийния регулатор от 9 на 5 души и да въведат забрана за два поредни мандата на членовете му. По този начин ще бъде подменен съставът на СЕМ, но избраният през април негов председател Георги Лозанов ще запази поста си.

Маргарита Пешева, която ще отпадне от СЕМ, заяви, че е трябвало да се изчака с редуцирането на съвета, преди да приключи конкурсът за избор на нов директор на БНР. Според нея това може да стане сериозно основание за неговото оспорване по съдебен път.

Цялата конкурсна процедура за избор на нов генерален директор на БНР ще започне при един състав на СЕМ, а ще приключи с редуциран негов състав и това е прецедент, посочи Пешева.

Коментираното сливане на БНР и БНТ не се подкрепя от голяма част от състава на СЕМ, каза още Маргарита Пешева. Това обединение по същество може да задълбочи кризата, да доведе обществените медии до упадък, което е в полза, разбира се, на частния медиен сектор, добави тя.

До момента няма установени нередности при изпълнението на бюджета на БНР, коментира Маргарита Пешева и допълни, че Сметната палата извършва одит на финансирането на националната медия постоянно.

Председателят на СЕМ доц. Лозанов откри дискусията с думите, че на нея са поканени и настоящи, и бивши журналисти от медията, тъй като е важно "гласът на журналистите да звучи при избора на нов директор". Той напомни за горчивия опит от 2001 г., когато политически наложеният шеф на Националното радио си тръгна много скоро, тъй като срещна масова съпротива сред работещите в БНР.

Лозанов посочи, че обществената дискусия е необходима, тъй като "няма как в административна тишина да се вземе това решение".

Той заяви, че е изцяло за съхраняването на независимостта на програмите на Националното радио и призова дискусията да не се занимава с "идеята за хипотетично обединение на БНР и БНТ".

По повод на обвинения за корупция в Националното радио, изразени на дискусията от бивши журналисти от БНР, спортният журналист Калин Катев каза, че в радиото постоянно се прави одит и "ако е имало нещо, свързано с корупцията, то е нямало начин, да не излезе". Катев отбеляза, че всички социологически изследвания от 2009 и 2010 г. показват, че БНР е начело - като пазарен дял и слушаемост.

Главният счетоводител на БНР Цветанка Станишева съобщи, че всеки месец се изпращат отчети в Министерството на финансите, а на интернет-страницата на Сметната палата са публикувани доклади за годишните финансови отчети на медията.

Водещата в БНР Лили Маринкова каза, че в действителност положението на медийния пазар у нас е отчайващо и може да се определи с една дума - "фалит". Това положение е свързано с огромната концентрация на вестникарския пазар и с невъзможността за разпространение на вестници, посочи Маринкова.

Докато не бъде решен проблемът с финансирането на обществените медии, ще се правят само "празни дебати", каза журналистът Иван Такев. По думите му дошло е време да се организира "един нормален конкурс" за генерален директор на БНТ и на БНР.

Доц. Лозанов заяви, че винаги е бил срещу тайния вот за избор на генерални директори на БНР и на БНТ.

До юли ще с проведе и конкурсът за нов директор на БНТ, след като Уляна Пръмова, чийто втори мандат начело на държавната телевизия изтича през септември, обяви намерението си да се оттегли по-рано, за да може приемникът ѝ да попълни състава на управителния съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България