Изборът на нов шеф на ВАС бе компрометиран преди да се е състоял

Георги Чолаков не вижда нищо нередно в изкупуването имоти по морето чрез дългове

Изборът на нов шеф на ВАС бе компрометиран преди да се е състоял

Един от ключовите за съдебната система избори – на нов председател на Върховния административен съд (ВАС), бе компрометиран дни преди да бъде проведен. Гласуването във Висшия съдебен съвет (ВСС) е насрочено за 11 септември, като безспорен фаворит се смята подкрепяният от настоящия шеф на съда Георги Колев – Георги Чолаков.

Шефът на Второ отделение във ВАС вече два пъти спечели и подкрепата на мнозинството от колегите си в съда – на Пленума в началото на юни и след изслушването им с конкурентката му за поста Соня Янкулова на 1 септември.

Три дни преди избора обаче, в електронна медия, известна с близостта си до депутата от ДПС Делян Пеевски, се появиха данни от Имотния регистър, недвусмислено показващи, че Чолаков се занимава с успешен бизнес, свързан с изкупуването на земи чрез кредити. Информацията престоя няколко часа на въпросния интернет сайт, след което бе свалена.

Магистрати заявиха пред Mediapool, че появата на данните за бизнеса на колегата им в сайт, известен с близостта си до Пеевски, е сигнал, че изборът в понеделник все още съвсем не е сигурен.

Компрометиращият момент в информацията за сделките на Чолаков идва от факта, че малко след назначаването си във ВАС по решение на Колев той оглавява Второ отделение в съда, което се занимава именно с дела, свързани с устройството на територията, строителството, инвестиционните проекти, кадастъра и имотния регистър и др.

Освен това в имуществената му декларация, подадена като кандидат-председател на Върховния административен съд, липсват десетина парцела в района на Балчик. Именно там е съсредоточена и основната дейност на Чолаков по придобиването на земи, става ясно от данните от Имотния регистър, разпространени в четвъртък.

Чрез изкупуването на договорни ипотеки той е станал собственик на два имота в село Стражица, на шест парцела в село Ляхово, както и на три в село Гурково – всичките в община Балчик. За бизнес интересите му този район свидетелства и фактът, че Чолаков е купил дълговете на няколко души към един и същ човек – Илиян Петков, член на ръководството на фирмата "Лонг ман холдинг" АД, която се занимава с различни дейности, включително вятърни паркове и други възобновяеми енергийни източници.

Именно в Балчик Георги Чолаков работи като нотариус между 2009 и 2012 г., когато печели външен конкурс и започва работа във Върховния административен съд.

Появата на тези данни е "груб опит за опетняване", реагира магистратът

Самият Чалокав, след като в четвъртък не отговаряше на личния си телефон, а от ВАС отказаха да коментират пред Mediapool появилата се информация, в петък излезе с позиция, че става въпрос за "груб опит за опетняване" на името му.

"Внушението, че се занимавам с "лихварство и тъмни сделки извън закона е част от преднамерена кампания да се компрометира процедурата за избор на председател на ВАС", се посочва в разпратена до медиите позиция на съдията. Той твърди, че в нито една от въпросните сделки не е нарушил законите на България и не е вземал лихви за предоставените от него заеми.

"В началото на 2011 г. дадох в заем на свой приятел 50 000 лв. като договореното връщане на сумата от него беше 30 декември 2011 г. През месец декември 2011 г., поради неплащане на дължимата сума, той ми прехвърли вземания за същия размер на даденото от мен. Прехвърлените вземания бяха по 10 предварителни договора за придобиване на общо около 100 дка ниви в района на Община Балчик", обяснява в позицията си Чолаков.

"Като цедент съм приел всички подписани от първите страни в договорите условия и в тях няма никакви уговорени лихви, като по този начин съм встъпил и в учредените вече от първите страни ипотеки с цел обезпечение на дължимото ми. Всички 10 сделки са идентични. Според условията предварителните договори стават окончателни през 2021 г. и това е причината тези земи да не са вписани в имотната ми декларация, подадена в Сметата палата, като съм декларирал само предварителните договори, по които съм встъпил като цедент и към момента въпросните имоти не са придобити от мен", пише още кандидатът за шеф на ВАС.

Той допълва, че всички притежавани от него имоти и парични средства, както и заемите му, са описани в имотната му декларация, която е публично достъпна. Имотите са придобивани с кредити, спестявания и чрез дарения, като годините и начинът на придобиване са посочени в декларацията ми, заявява съдията.

В понеделник предстои да стане ясно дали и как тези данни ще повлияят на членовете на ВСС при гласуването за нов председател на ВАС. Досега Георги Чолаков бе смятан за абсолютен фаворит заради подкрепата на Георги Колев, който е представител на мнозинството в съвета, част от което е и главният прокурор Сотир Цацаров.

По неофициална информация последните двама вече са водили разговор, посветен на предстоящия ключов избор, който до голяма степен ще предопредели посоката на вятъра в следващите 7 години в съда, контролиращ актовете на изпълнителната власт. За да бъде избран наследник на Колев са необходими минимум 17 гласа във ВСС.

Засега Соня Янкулова, която бе издигната от трима членове на Съдийската колегия на ВСС, за да не се стигне до т.нар. състезание с един кон, не се очаква да събере достатъчно подкрепа в понеделник. Така, двата най-вероятни варианта са Чолаков да бъде избран въпреки данните за съмнителните му бизнес начинания с имоти по морето или краят на конкурса да бъде отложен, докато бъде номиниран по-подходящ кандидат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?