Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Изборът на новия правосъден министър не потуши политическото напрежение

Дебатът в НС стигна до темата за предсрочни избори; Борисов пожела Захариева да продължи с Христо Иванов "това, което правеше той"

9 коментара
Сн.: БГНЕС

Парламентът избра Екатерина Захариева за нов министър на правосъдието, но политическите турбуленции, завихрили се с оставката на предшественика ѝ Христо Иванов, явно все още не са преодолени, тъй като дебатът се завъртя около предсрочни избори. Кандидатурата бе подкрепена от 126 депутати (от 209 присъстващи в залата), 66 бяха "против", 17 "въздържал се".

Цялата парламентарна група на ГЕРБ гласува "за", ДПС и БСП - "против". Депутатите от Реформаторския блок (РБ), който се разцепи след бламирането на съдебната реформа на Христо Иванов, гласува различно: 13 "за", шестима "въздържал се", и един (Атанас Атанасов от ДСБ) – "против".

Екатерина Захариева бе министър в двете служебни правителства на президента Росен Плевнелиев, а до полагането на клетва като министър в петък бе началник на неговия кабинет.

Захариева обеща да съчетае проекта за ЗСВ на Христо Иванов с тези на ГЕРБ и АБВ

В обръщението си към депутатите Захариева се опита да успокои противниците на радикална съдебна реформа, заявявайки, че ще стъпи върху техните предложения за продължаването ѝ, както и на завещаното от Христо Иванов. Тя не изрази никакво мнение по ключовия за съдебната власт въпрос с централизирания модел на българската прокуратура, подчинена еднолично на началника си. Ревизията на конституционните промени, която ограничи независимостта на съдиите и остави безконтролен главния прокурор, стана повод за оставката на Христо Иванов, излизането на ДСБ в опозиция и за протести на съдии и граждани.

Думите на Захариева пред парламента обаче нямаха особено значение за парламентарните групи, които предварително бяха решили как да гласуват.

По-късно на церемонията по приемането на държавния печат в Министерството на правосъдието Захариева определи промените в Закона за съдебната власт като свой топ приоритет. Тя обяви, че ще създаде съвет за реформа към министерството и ще покани в него предшественика си Христо Иванов, както препоръча по-рано през деня премиерът Бойко Борисов от Брюксел.

"Оставена е много добра основа (в проекта за Закон за съдебната власт-бел.ред.), но тя трябва да се редактира, защото беше готвена по други промени в конституцията", обясни новата министърка.

"Разчитам, че ще помагаш", обърна се Захариева към Иванов и допълни: "Щастлива съм, че вчера (четвъртък) успях да договоря и създаването на този съвет, който по предложение на министър Иванов беше включен в стратегията за съдебната реформа и който предполагам заради обсъждането къде да бъде - дали в министерството или в парламента - все още не е формиран. Мисля, че се договорихме да бъде тук".

Христо Иванов ѝ предаде ключа за сейфа, в който се съхранява държавният печат. "Това символично е ключът, основният инструмент към върховенството на закона. Предавам го в добри ръце. Досега много хора си мислиха, че министърът на правосъдието, ако използваме шахматния термин, има топ. Но аз съм работил с г-жа Захариева и съм убеден, че тя и като характер, и като капацитет, ще докаже, че това е ход с дамата напред. Можем да очакваме задълбочаване и засилване на усилията и с най-голямо удоволствие декларирам пълната си подкрепа за нея и доколкото мога да допринеса, ще бъда на разположение на г-жа Захариева оттук нататък".

БСП и ДПС бяха "против" назначението

Социалистите, които се дистанцираха от конституционните промени и участваха само в решаващото второ четене, за да подкрепят поправката в полза на главния прокурор, заявиха, че не откриват в номинацията на Захариева заявка за реални политики по отношение на правосъдието.

ДПС превантивно се обявиха "против" Захариева, настоявайки новият министър да заложи на диалогичността и да се съобразява с всички страни – тоест, да не клати статуквото.

"Министрите трябва да се избират по лични качества и по това, което са направили към момента”, заяви преди гласуването Екатерина Захариева. Тя допълни, че много от тези, които я критикуват, "могат само да си мечтаят” за постовете, които са ѝ предлагали и тя е отказвала.

Преди това тя чу за себе си различни квалификации – че е посредствен юрист, представител на олигархичен кръг, подигравка с българските магистрати, слаб администратор, авторитарна и пр.

Захариева посочи, че е "за” въвеждането на явното гласуване във ВСС, като по думите ѝ така ще се повиши доверието във висшия съдебен орган. "Всички очакват влизане на качествени хора в съдебната власт. Засилване ролята на Инспектората“, заяви Захариева.

Тя каза, че ще работи за спешни изменения в Закона за съдебната власт (налагащи се след промените в Конституцията) и ще стъпи на проекта на Христо Иванов и на проектите, внесени от депутати от ГЕРБ и АБВ в парламента.

Захариева допълни, че няма да влиза в задкулисни договорки и няма да изразява лична оценка към когото и да било.

Борисов: Надявам се с Христо Иванов да продължат заедно това, което правеше той

Премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в Брюксел, поздрави от там новоизбрания си министър и заяви: "Надявам се с Христо Иванов да продължат заедно това, което правеше той, да има толерантност и разбиране, и те го демонстрираха в парламента, мисля. Да се захващат за работа; приехме промени в Конституцията, сега трябва законите да бъдат съобразени с тях. Процесуалните закони са изключително важни, защото промяната в Конституцията е рамката и това, което хората само чуват. Законът за съдебната власт и промените в процесуалните закони ще бъдат това, което хората ще разберат и усетят - по-бързо производство, по-качествено, по-голяма и бърза наказуемост на извършителите на престъпления. Хората реално това очакват от реформата."

По време на дебата председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че подкрепят кандидатурата на Захариева, защото това е най-правилното, което могат да направят.

Отборът, който имаме днес, е най-доброто, което можем да имаме като управление

"Отборът, който има днес България е най-доброто, което можем да имаме като управление и то е без алтернатива", продължи бодро Цветанов, след което се обърна към депутатите от ДСБ и гражданската квота в Реформаторския блок, които оттеглиха подкрепата си към управлението заради подменаната реформа.

"Скъпи колеги от РБ, които минахте в опозиция, просто мястото ви не е там, където в момента седите, минете там, където седи опозицията - вляво, при БСП и ДПС или на последните редове при независимите", каза Цветанов.

Радан Кънев: На нас ще разчитате, когато влезете в истинска битка за реформа

"Нашето доверие е изчерпано, доверието е твърде малко, за да се дава назаем, но на доверието и подкрепата на ДСБ ще можете да разчитате, ако и когато влезете в истинската битка и реформа или казано по друг начин - няма да получите гласовете ни днес, но когато ви оставят сама в боя и кошарата тук е празна, както беше празна за Христо, тогава ще получите нашата подкрепа", обърна се лидерът на ДСБ Радан Кънев към Захариева.

Той повтори тезата си, че има специфики в биографията на Захариева, която била използвана да заема постове, за които не е имало други кандидати. По думите му това показва, че ГЕРБ няма кандидат за министър на правосъдието и човек, на когото да възложи отговорност за провеждане на реформите. А назначаването на двукратен служебен вицепремиер е знак за наближаващи предсрочни избори, заяви Кънев.

"Имаме проблем с даване на доверие в аванс, защото виждам двама почтени и мотивирани министри да си подават оставките, защото не намират подкрепа за реформите", подкрепи го Петър Славов от гражданската квота на РБ.

Междувременно Радан Кънев отново предупреди, че държавата и публичните финанси ще рухнат под тежестта на огромна партийна администрация, по-партийна от тоталитарната администрация през 80-те години, държавата ще рухне под тежестта на всеобхватна политичека корупция, за която друго противодействие освен ефективно правораздаване не е измислено.

ДПС иска реформа, която да угоди на всички

Лидерът на ДПС Лютви Местан не пропусна да се хване за думите на Кънев за предсрочни избори, които според него са обективна необходимост не за да спре реформите, а точно обратното. "Защото това правителство въпреки мантарата за стабилността не е в състояние да генерира реформи и вашето излизане от управлението е най-малкото доказателство, че това не се случва", обърна се той към Кънев.

"Как искате да дадем картбланш за продължаване на нещо, което не е започнало", заяви Четин Казак от ДПС, говорейки за съдебната реформа и критикувайки Христо Иванов.

"Очакваме от новия министър да промени радикално подхода на Министерството на правосъдието в тази сфера, ако очаква нашата подкрепа, ако очаква нещата да се случат. Ние очакваме от новия министър, ако бъде избран, да заложи на диалогичността, на търсенето на широко съгласие и най-вече ангажираност на всички заинтересовани страни. Не да се уповава само на подкрепата на една съсловна магистратска организация, а да потърси широката подкрепа на всички съсловия, всички гилдии в съдебната власт. Да потърси подкрепата на всички политически сили и да предложи пакет от реформи, които да ни убедят, че, след тяхното приемане, нещата в съдебната власт ще се променят наистина към по-добро, а не към по-лошо", каза той.

Михаил Миков: С новия министър нищо няма да се промени

Лидерът на БСП Михаил Миков каза, че целта на министерската рокада е само окомплектоване на правителството и с новия министър нищо няма да се промени, освен да продължи да се генерира нестаблиност.

Преди да се изкаже за избора новия министър, Филип Попов от БСП първо повтори обвиненията на партията си към ГЕРБ, че са вкарали страната в дългова спирала. "Съдебна реформа няма. Има само пъстър спектър от интереси, обективирани от трапезни коалиции, които бяха забити в горката Конституция", заяви Попов, след което продължи със заемка от коментара на Михаил Екимджиев в Mediapool: "Знам, че дори мъртвата риба може да плува по течението. Тази реформа е мъртво родена, а вие възнамерявате да я следвате".

"Ние не можем да подкрепим и вас и това правителство в преследването на мъртвата риба по течението", заключи патетично червеният депутат.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов похвали правителството събраните над 2 млрд. лв. приходи и повтори, че трябва стабилност.

Кадиев пита за джиповете на горските стопанства

Независимият депутат Георги Кадиев повдигна въпроса за поръчката на скъпи джипове за горски стопанства и влезе в диалог със земеделския министър Десислава Танева, което доведе до изгонването му от пленарната зала. Кадиев отвори разговор за джиповете, след като запита как бъдещият министър на правосъдието ще се бори с корупцията по високите етажи на властта.

"Този парламент и това правителство вече изчерпаха мандата си и най-доброто, което може да се направи е отиване към предсрочни парламентарни избори“, заяви Кадиев. Той представи част от оценките за Захариева, направени, по думите му, от хора, които са работили с нея – че е некомпетентна, авторитарна, посредствена. Кадиев попита как ще се бори с корупцията, след като в последните дни строителството на магистрала "Хемус“ е билж дадено на фирмите на Делян Пеевски и Валентин Златев. Днес не гласуваме за министър на правосъдието, днес всъщност гласуваме вот на доверие или недоверие към правителството, заяви Кадиев преди да бъде изгонен.

МихаилМиков отбеляза, че отсъствието на премиера, който не желае да дойде да мотивира кандидатурата на Екатерина Захариева, показвало, че целта е закрепване на една провалена политика в изпълнителната власт.

Захариева беше представена от вицепремиера Меглена Кунева, която посочи, че замества министър-председателя, защото той е на "изключително важен европейски съвет в Брюксел".

Последва стоминутен дебат, приключил с избора на Захариева, след което председателят на НС Цецка Цачева се подготви да закрие заседанието и да обяви края на законодателната работа на парламента за тази година. Цачева обаче се усети, че новият министър трябва да положи клетва, след което Захариева направи това и встъпи в длъжност.

_______________

Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Явор от Германия Костовист
  #9

  Недочелият и Винету нащ премиер Боко от Банкя : ..."с Христо Иванов да продължат заедно това, което правеше той"... Гуменката с многото апартаменти : ..."Отборът, който имаме днес, е най-доброто, което можем да имаме като управление"... Двама простаци ръсят бисери и като че ли се чувстват недосегаеми.

 2. Boriana Boneva
  #8

  и да вметна- НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ОТ КАКВО СЕМЕЙСТВО Е ВСЕ ПАК ХР. ИВАНОВ. Да не се изненадате ако обърне палачинката и се втурне да "рестартира".

 3. Boriana Boneva
  #7

  достатъчно е да се чуе какво каза : "някои хора могат да мечтаят за местата които съм отказала да заема", за да разбере всеки мислещ, че това е един много НАХАЛЕН, ПРОСТ, НЕКАДЪРЕН ЧОВЕК.

 4. Gluon_deactivated_1487096673
  #6

  Новата кака щяла да "съчетава" реформата на Христо Иванов с тази на ГЕРБ и ... АБВ? Чудя се "съчетава" ли е казала или "заличава", щото първото не върви някак си.

 5. [email protected]
  #5

  Радо шишарката гласувал ли е?Или пак се ската като мишок както много други гласувания.Е това е лидерчето ви.Утре като загубите новите избори,има голяма вероятност да е втория разсърдил се на народа си!Кой ли беше първия разсърден?!?!?! :)))))))

 6. Jordan*
  #4

  Депутатите на ГЕРБаджийската партия и другите "отметнали" се от първоначалната уговорка за промени в съдебната реформа приличат на Волен Сидеров и на един забравен активист от СДС Румен Воденичаров, които говореха едно и се пишеха десни, а след години показаха истинската си същност и комунистическата си принадлежност!

 7. Доналд Дък
  #3

  Имитацията на промяната започната от Луканов преди 25 години продължава.

 8. Oanis
  #2

  Лице от кукленият театър.

 9. Диана
  #1

  Г-жа Захариева изглежда хубавка на снимката, но тази фотография е крайно неподходяща за представяне кандидат-министър на правосъдието; тя става за лексикон, за подарък на гадже, за художествена фотография и т.н. Та така...интелигентна жена, но чувството за адекватност е замъглено от суетата на егото й. Не звучи добре за височайшия правителствен пост очевидно.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.