ДПС и БСП си взели поука от грешката с Пеевски и

Изборът на новия шеф на ДАНС щял да е след парламентарен дебат

Изборът на новия шеф на ДАНС щял да е след парламентарен дебат

Изборът на новия председател на Държавната агенция “Национална сигурност“ щял да стане след публичен парламентарен дебат, защото липсата на такъв била голямата грешка, допусната от управляващите при назначението на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на службите за сигурност в петък, което изкара на протести над 10 хиляди души в стлоицата и още хиляди в страната. Това стана ясно от думите на Камен Костадинов, заместник-председател на парламентарната група на Движението за права и свободи, пред БНР В неделя.

 

“Всъщност големият проблем, голямата грешка, която ние допуснахме, е, че не предизвикахме дебат или не настояхме за дебат. И може би се хванахме на въдицата когато дебатът ни беше отказан и провален. Ние не си дадохме сметка, че този провален дебат ще бъде за наша сметка, защото беше очевидно, че ГЕРБ бяха в залата... Както каза техният лидер или заместникът му г-н Цветанов, те са знаели две седмици преди това кое име ще бъде предложено, интересно откъде, а ние не сме знаели, но това е друга тема също...“, каза Костадинов.

 

“Този път, взели поука от миналата седмица, ще направим необходимия дебат, ще чуем всички останали граждански организации, политически партии и ще направим своя избор“, обеща представителят на ДПС. Той отчете като грешка, че Пеевски не е представил своя концепция за ръководенето на ДАНС, която също да бъде обсъдена.

 

По думите му във вторник ще бъде внесен в парламента проект на решение за отстраняването на Пеевски от поста, който най-вероятно ще бъде гласуван в сряда. “Оттам нататък по съответния процедурен ред, съобразявайки се с това, че не трябва да се бърза, че трябва да се проведе дебат, излъчвайки поуки от грешка, която сме допуснали в процедурен план, ще извършим дебат“, каза Костадинов.

 

Той смята, че големият проблем на Пеевски бил, “че той дълго време не обръщаше внимание на публичния образ, който му се създава от очевидно кръгове и интереси, които имат желание той да изглежда по този начин в обществото на публиката, и този образ няма нищо общо с истинския му образ“.

 

Депутатът от ДПС определи като поредния слух твърденията за голямото медийно влияние на Пеевски. “Да, това има някаква връзка с част от неговото семейство или негови близки, или майка му, аз не съм изследвал генезиса и разпределението на въпросните медии, за които се визира, за част от тях съвсем спекулативно“, коментира той.

 

“Доколкото знам, майка му има отношение по няколко печатни медии, мисля, че в. "Политика", в. "Монитор" и в. "Телеграф". Мисля, че всичко останало или по-голямата част от останалите приказки са спекулации и неверни твърдения, но очевидно фактът, че той чрез
тези медии не си е изградил подходящия публичен образ, показва, че той няма отношение към тях. Иначе би било много странно. Би приличало на някаква шизофрения, а г-н Пеевски определено не е шизофреник“, заяви Костадинов. Той каза още, че не е следил имотното състояние на Пеевски и не знае какво притежава лично.

 

Според него всички съмнения за корупция и облагодетелстване на Пеевски по време на работата му в държавната администрация трябва да се проверяват от “други органи, които проверяват тези обстоятелства, които дават сертификати за достъп до определено ниво за боравене с класифицирана информация, които проверяват фактите и обстоятелствата, които трябва да са налични, за да може едно лице да заеме подобен пост.

Споделяне

Още по темата

Още от България