Изборът на ново ръководство на КЗК се връща на старта

Росен Желязков се отказа от шефския пост и спести на ГЕРБ участие в процедурата, както поиска Борисов

Росен Желязков, снимка: БГНЕС

Шестмесечната сага с избора на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще продължи, след като в сряда единственият номиниран за председател – съветникът на премиера Бойко Борисов Росен Желязков, отказа да участва в "състезание със себе си".

Това той заяви в началото на заседанието на икономическата комисия в парламента, която трябваше да изслуша всичките 11 кандидати за седемте комисарски поста. След оттеглянето на Желязков депутатите прекратиха заседанието и блокираха изслушването. Засега остава неясно дали процедурата по избор на членове на регулатора ще продължи в пленарна зала, но политическите нагласи са по-скоро за стартиране на процеса отначало.

Единствен кандидат

"Не търся служебна победа, отказвам се да се състезавам сам със себе си. Не съм имал и нямам колебания в своите експертни качества. Това е моя автентична позиция. Настоящата позиция е лично и независимо решение. КЗК има нужда от доверие", заяви пред депутатите издигнатият от ГЕРБ Желязков. В резултат депутатите изпаднаха в спор дали изслушването да продължи само с кандидатите за членове на КЗК или да се прекрати цялата процедура.

"Нямаме друг ход, освен да се открие нова процедура, при която да има повече кандидати", заяви Мартин Димитров от гражданската квота на Реформаторския блок. Поли Карастоянова от Патриотичния фронт обаче настояваше процедурата да продължи, за да бъдат уважени останалите кандидати. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) поясни, че трябва нова процедура, защото гласуването на състава на комисията трябва да стане анблок.

Според приетите от депутатите процедурни правила за избора на председател, зам.-председател и членове на КЗК обаче всеки от номинираните се гласува поотделно в пленарна зала, но срокът за внасяне на нови кандидати вече е изтекъл. Нова процедура по избор се открива, когато никой от номинираните за всяка една от длъжностите не получи достатъчно гласове "за". Очаква се на председателски съвет да бъде решено как да се действа оттук нататък.

Как Радан Кънев провокира настоящата развръзка 

Близо половин година след изтичането на мандатите на действащите комисари управляващите не могат да се разберат за новия състав на антимонополния орган, който има огромни правомощия върху развитието на който и да е бизнес. Преди два дни премиерът Бойко Борисов се закани ГЕРБ да не издига кандидати за постовете в КЗК и да не участва в процедурата по избора на новия ѝ състав, след като ДСБ и гражданската квота в Реформаторския блок отказаха да предлагат свои кандидатури заради задкулисния пазарлък на ГЕРБ с ДПС и депутатите на енергийния бос Христо Ковачки от БДЦ . "Възложил съм да намерят законов начин ГЕРБ - или да прекратят процедурата, или да не участват", заяви Борисов в понеделник от Брюксел, допълвайки, че настоява депутатите му да оттеглят кандидатурата на Росен Желязков. Мотивът му беше да не допусне ДСБ да изглуждат "морално чисти", а ГЕРБ - в съюз с БСП и ДПС.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев, който провокира настоящата развръзка, каза преди ден пред БНТ, че още миналата есен, докато ДСБ не са били в опозиция, е настоявал пред Борисов изборът на новите членове на КЗК да стане преди местните избори. Според него обаче ГЕРБ отказали, за да не лъснат на изборите задкулисните им договорки с ДПС и Пеевски.

Въпреки заръката на Борисов, преди ден лидерите на парламентарните групи от управляващото мнозинство – ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ – решиха единодушно процедурата да продължи, тъй като е проводена съгласно правилата. ГЕРБ не може да взема еднолични решения в управлението, каза парламентарният лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов, който даде да се разбере, че ще се съобразят с партньорите си, но уточни, че му предстои разговор с премиера и с депутатите от ГЕРБ.

В сряда се оказа, че Желязков в крайна сметка изпълни повелята на премиера. Засега обаче нищо не гарантира, че една нова процедура няма да е белязана от същите пороци, за които говори Радан Кънев и заради които Борисов даде на заден.

Номинациите

Номинациите за попълването на седемчленния състав на антитръстовата комисия са общо 11. Освен настоящия съветник на Борисов Росен Желязков като шеф на КЗК, предложенията на ГЕРБ включваха Георгица Стоянова, която в момента е директор на дирекция "Правно-нормативна дейност" в Министерството на отбраната. Патриотичният фронт предложи за зам.-председател на КЗК сегашният зам.-министър на отбраната Димитър Кюмюрджиев, който е бил член на комисията от 1997 до 2003 г. . Офертата на ДПС бе бившият конституционен съдия Пламен Киров. Номинациите на БСП са две - депутатът Кирил Добрев и бившият зам.-министър на икономиката и енергетиката Анна Янева. От Реформаторския блок издигнаха Красимир Витанов, а от АБВ - Николай Илиев. Предложени са още Стамен Гърбелов (БДЦ), Калинка Павлова (БДЦ) и Кирил Дойчинов (номиниран от отцепилият се заедно с Лютви Местан бивш депутат от ДПС Муса Палев).

Росен Желязков е доверена фигура на Борисов още от времето, когато настоящият премиер бе кмет на София – тогава Желязков бе главен секретар на Столична община, след което стана главен секретар на Министерския съвет в първия мандат на правителството на ГЕРБ, а към момента е съветник на министър-председателя.

Настоящият ход на Желязков да се оттегли от надпреварата още веднъж показа, че Борисов може да разчита на него.

Нова процедура

По всяка вероятност парламентът ще се ориентира към нова процедура за избор на ново ръководство на КЗК, стана ясно от изказванията на депутатите след заседанието на икономическата комисия.

"Позицията на г-н Желязков беше една мъжка позиция, защото е видно, че нямаше достатъчна конкуренция за поста. Оттук нататък решението как да се постъпи трябва да се вземе на председателски съвет и от пленарна зала. Според мен трябва да има нова процедура. Абсурдно е да се внасят нови кандидатури само за председател, ние избираме цял екип. И без това на парламента му отне шест месеца, за да стартира тази процедура, не е проблем да се изчака още малко. Важното е да бъде избран качествен състав на КЗК. Именно новият състав трябва да проведе разследването за картел при горивата", коментира Мартин Димитров.

Делян Добрев от ГЕРБ също се съгласи, че след като председателят на правната комисия твърди, че процедурата не може да продължи без кандидат за председател, очевидно е необходима нова процедура.

"Росен Желязков правилно се оттегли. Той няма опит в конкурентното право. Когато дясната ръка на премиера Борисов стане председател на КЗК, аз вече нямам доверие в тази комисия", заяви независимият Георги Кадиев. По думите му нещо се е случило, след като само ден по-рано председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов твърдеше, че процедурата продължава. Кадиев смята, че циркът със заседанието на комисията в сряда е бил излишен и ако Желязков наистина е смятал да се оттегля, е можел да го направи и предишния ден.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес