Изборът на омбудсман обещава да е формален и предрешен

Изборът на нов омбудсман обещава да бъде съвсем формален, а в парламента съвсем откровено се счита за предрешен. В сряда депутатите избраха 11-членна комисия по избора и гласуваха правилата, по които да се проведе той, но те са само технически – бял плик, тайно гласуване и т. н. Изобщо няма предвидени срокове за издигане на номинации, нито пък опция за изслушване на кандидатите - каква е тяхната визия за развитието на сравнително новата за България институция на омбудсмана.

Поради това никой не може да каже кога ще е самото гласуване – очевидно това може да стане и до края на седмицата, по решение на председателския съвет. На въпрос на "Правен свят" защо в правилата за избора не е предвидено изчакване на номинации и изслушване на кандидатите, председателката на комисията Юлияна Колева (ГЕРБ) откровено се учуди – ами че те правилата са само технически. И добави – мисля, че нещата са ясни и че председателите на парламентарните групи са се разбрали.

И дума не се отваря за предложението на 12 неправителствени организации от май т. г., отправено в писмо до председателката на Народното събрание Цецка Цачева, за публично издигане на кандидатури за омбудсман с предварително оповестени мотиви достатъчно време преди самия избор, публичното изслушване на техните концепции и обществено обсъждане на кандидатите. Никой не повдигна и въпроса за препоръката на ПАСЕ – омбудсманът да се избира с квалифицирано мнозинство от 2/3, за да се избегне налагането на партиен кандидат.

Липсата на всякакво съмнение, че Константин Пенчев ще бъде избран, води дотам, че даже депутати от опозицията изказват силно учудване от факта, че ДПС предлага своя самостоятелна кандидатура – на Сабрие Сапунджиева – бивш президентски съветник и зам.-министър на правосъдието в кабинета на тройната коалиция, член на ЦИК.

Проблемът не е в качествата на Константин Пенчев – не може да се оспори като неуместна кандидатурата на човек, който изкарва един мандат като председател на ВАС, при това оценяван като успешен. Но подготвянето на един откровено предрешен избор сваля рейтинга и на кандидатурата му, и на институцията.

Не случайно в парламента съвсем свободно се обсъжда какви точно са параметрите на сделката – дали ГЕРБ държат по-скоро да си освободят председателското място на Върховния административен съд (ВАС) за свой човек (включително и за да могат да влияят върху делото срещу Ахмед Доган) или много държат да изберат Константин Пенчев за омбудсман и затова бързат да предотвратят ефекта от кампанията на Яне Янев срещу него.

По-вероятно да е второто, защото в ГЕРБ не може чак толкова да са сигурни, че ще успеят да наложат свой човек за председател на ВАС, след като изборът се прави от Висшия съдебен съвет.

Други пък коментират, че ДПС нарочно предлага самостоятелна кандидатура, за да противодейства на слуховете за уговорки по делото на Доган.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?