Изборът на патриарх ще се извърши с бяла бюлетина със знака на Светия синод

Митрополит Йосиф. Сн. БГНЕС

С бяла бюлетина, на която отгоре ще има официалния знак на Светия синод на БПЦ, ще бъде избран новият български патриарх на избирателния събор на 24 февруари. Това съобщи в четвъртък митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който е говорител на синода за организацията на Патриаршеския избирателен събор, предаде БТА.

Имената на тримата кандидати за патриарх ще са отпечатани на по-голямо разстояние помежду им, но без да се посочва кой ще е първи, втори и трети, обясни митрополит Йосиф. Той коментира, че изборът на патриарх на 24 февруари няма да е лесен, защото делегатите са 142-ма.

Вечерта на 23 февруари в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще има бдение. На 24 февруари делегатите на патриаршеския избирателен събор първо ще се съберат към 8.45 ч. в салона на БАН, а след това ще отидат в Синодалната палата, където ще се състои изборът на новия български патриарх, обясни изборната процедура митрополитът.

По думите му бюлетините ще се раздават на делегатите, след като те дойдат от БАН в Синодалната палата. Делегатите ще гласуват, като в бюлетината ще ограждат с кръгче избрания от тях митрополит.

"Ще ходатайствам пред Светия синод журналистите да присъстват на отварянето на урната с бюлетините, но трябва да се уточни колко репортери и фотографи ще могат да дойдат, защото няма да има голямо място в Синодалната палата", заяви митрополит Йосиф.

"Планували сме изборът на патриарха да стане до 12.00 ч. на обяд на 24 февруари", каза Американският митрополит, но уточни, че не може да се прогнозира кога ще завърши този избор.

След него ще има литийно шествие до храма "Св. Александър Невски", където ще ни чакат църковните гости от чужбина, обясни владиката.

Той съобщи още, че Светият синод предвижда за интронизацията на новия патриарх да има озвучаване - вътре и вън в храма, за да може всички вярващи, които дойдат, да могат да чуят службите.

За 24 февруари очакваме да дойдат у нас делегации от всички поместни православни църкви, "патриарси няма да има, но ще има глави на църкви", каза митрополит Йосиф. Той посочи, че се очакват 30-40 гости от чужбина.

На 25 февруари, в понеделник, в храма "Св. Александър Невски" ще има служба с новия български патриарх, в която ще участват митрополитите, епископите и чуждите духовници, съобщи още митрополит Йосиф. Той каза, че новият български патриарх ще има срещи с президента, с председателя на Народното събрание и с премиера, но не уточни кога ще са.

Преди патриаршеския събор на 24 февруари - на 15 и 16 февруари, Светият синод ще гласува имената на тримата митрополити, от които ще бъде избран патриархът.

Сега БПЦ има 14 митрополити, но ако по здравословни причини не дойде Западноевропейския митрополит Симеон, за когото се знае, че е болен от дълго време, ще присъстват останалите 13 митрополити, каза митрополит Йосиф. Той уточни, че всеки от тримата кандидати за патриарх, за да бъде избран, трябва да получи подкрепа от десет гласа.

От 14-те митрополити в БПЦ, според устава в избора за патриарх не могат да участват двама - Пловдивският митрополит Николай, защото е по-млад от 50 години, и Доростолският митрополит Амвросий, защото управлява своята епархия по-малко от пет години.

Вече някои от митрополитите си подадоха писмен или устен отвод, че не искат да бъдат сред тримата кандидати, от които ще бъде избран новият български патриарх, каза днес отново митрополит Йосиф. По думите му това са Сливенският митрополит Иоаникий, Врачанският митрополит Калиник, Видинският митрополит Дометиан, Великотърновският митрополит Григорий.

Митрополит Йосиф каза, че "на 15 февруари сутринта ще си подаде отвода" и предположи, че може да има и други митрополити, които да направят същото.

Едва на 15 февруари Светият синод ще реши дали ще приеме тези желания за отводи на митрополитите или не, каза Американският митрополит.

Споделяне

Още по темата

Още от България