Изборът на президент на Туркменистан ясен в сряда

Изборът на президент на Туркменистан ясен в сряда

Започналите в неделя избори за президент на Туркменистан бяха обявени за състояли се, след като до обяд бяха гласували 66,38 на сто от избирателите и така бе преодоляна 50-процентната граница за явили се гласоподаватели, предадоха световните агенции. След приключването на изборния ден бе обявена активност от 98,68  процента, което породи съмненията на лидера на опозиционното движение “Ватан” и бивш вицепремиер на Туркменистан Худайберди Оразов. Той заяви, че данните за високата избирателна активност на президентските избори в страната не отговарят на истината. Според него те са били умишлено завишени от ръководството на Туркменистан е затова вотът е незаконен, предаде РИА Новости.

Изборите са след смъртта на доживотния президент Сапармурат Ниязов, наричан Туркменбаши.

Председателят на централната избирателна комисия Мурад Кариев съобщи, че официално резултатите ще бъдат обявени на 14 февруари на заседание на Народния съвет (Халк Маслахати).

В гласуването участват над 2,6 милиона регистрирани избиратели. Те дават своя вот за шестима кандидати, като се счита, че главен претендент е в момента изпълняващият длъжността президент и бивш вицепремиер Гурбангули Бердимухамедов на 49 години.

Според закона за президентския вот, за избран се счита кандидатът, получил повече от половината подадени гласове.

Фаворитът Бердимухамедов е бил член на правителството в продължение на десет години. Другите кандидати са 51-годишният заместник-министър на енергетиката Ишангули Нуриев, 50-годишният управител на окръг Карабекаул Мухаметназар Гурбанов, 44-годишният кмет на пристанщния град Туркменбаши - Аширнияз Поманов, 46-годишният главен инженер на кметството на Абадан - Оразмирад Гараджаев и 59-годишният заместник-управител на Дашховузка област Аманиаз Атаджиков.

И шестимата претенденти по време на предизборната си кампания обявяваха, че ще продължат политиката на Туркменбаши.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?