Изборът на шеф на ВАС ще бъде отчетен положително от ЕК, смята Захариева

Според външния министър заплахата от Русия се интерпретира грешно

Изборът на шеф на ВАС ще бъде отчетен положително от ЕК, смята Захариева

Изборът на съдия Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС) ще бъде отчетен положително в следващия доклад на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на страната ни в областта на правосъдието и вътрешните работи.

Това прогнозира в петък пред журналисти вицепремиерът по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева.

Чолаков беше избран с мнозинство от 20 гласа от настоящия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), но засега президентът Румен Радев не е подписал указ за неговото назначаване на поста. Очаква се той да върне предложението след встъпването в длъжност на новите съдебни кадровици, за да им даде възможност да проведат избора отново. Това загатна самият Радев, аргументирайки се, че така Чолаков щял да има още по-голям авторитет.

По този повод Захариева заяви, че не възприема явното нежелание на президента да подпише указ за новоизбрания председател на ВАС като негативен знак. Независимо от решението на държавния глава, тя смята, че ЕК ще отчете като позитивен напредък на съдебната ни реформна проведения от ВСС ключов избор.

Както е известно, кандидатурата на Чолаков бе издигната и подкрепена от мнозинството съдии във ВАС, като именно това бе посочено от някои от членовете на съвета като мотив да гласуват за него. Непосредствено преди гласуването в медиите изтече информация за множество сделки на върховния съдия с ипотекирани земи край Балчик, но той отрече в това да има нещо незаконно или неморално.

Малко по-рано в петък Екатерина Захариева заяви пред Нова телевизия, че в публичното пространство се правят погрешни интерпретации за това, че Русия е посочена като заплаха за страната ни в Доклада за националната сигурност, приет от правителството.

"Отново погрешни интерпретации за доклада, който беше одобрен от българското правителство. Никъде в този доклад не пише, че Руската федерация е заплаха за националната сигурност, а действия, част от действията, и те са свързани с информационната кампания, хибридните войни, действия, които застрашават баланса и сигурността в регионите и точно в този доклад пише, че това затруднява диалога и постигането на трайно политическо решение", коментира Захариева.

По думите ѝ със сигурност част от действията представляват заплаха за съюзниците в НАТО и ЕС, "но това не означава липса на диалог, че самата Русия е заплаха за България".

Запитана дали трябва да има база на НАТО на брега на Черно море, каквато идея лансира ден по-рано бившият външен министър Соломон Паси, Захариева заяви, че в момента такова нещо не стои на дневен ред, но не вижда нищо лошо в това да има бази в България, тъй като сме съюзник.

"Цялата международна общност работи за това да има мир и стабилност. Така или иначе ситуацията в света не е такава. Така че като съюзник в НАТО, недай си Боже да се случи война, със сигурност сме на външната линия с държава, която не е съюзник на Алианса", добави Захариева без да изключва вероятността руски ракети да бъдат насочени към бази на НАТО, ако се стигне до мащабен военен конфликт.

"Това е реалността. Ние сме съюзник на НАТО, Русия не е. Това членство е и гаранция за нашата сигурност. С Русия трябва да поддържаме практични и равнопоставени отношения", обобщи вицепремиерът.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?