Изборът на Туск постави Полша в европейска изолация

"Газета виборча": "Откритата война срещу ЕС ще има вредни последици за Полша"

"Полша - изолирана в ЕС", "27 на едно, Туск печели". Това са някои от заглавията в големите полски вестници, коментиращи провала на консервативното националистическо правителство във Варшава, което се опита да попречи Доналд Туск да бъде преизбран начело на Европейския съвет.

Лидерите на Европейския съюз преизбраха снощи Доналд Туск за председател на Европейския съвет на среща на върха в Брюксел, въпреки съпротивата на родната му Полша.

На среща при закрити врата 27 държави членки подкрепиха Туск за втори мандат от две и половина години и само Полша гласува против оставането му на ръководния пост в Европейския съвет.

В до голяма степен символичен жест на протест срещу преизбирането му министър-председателката на Полша Беата Шидло обяви, че страната ѝ отказва да подкрепи официално заключителната декларация на лидерите на ЕС от срещата на върха в Брюксел.

"Няма да приема заключенията от срещата на върха, така че тя ще бъде невалидна", заяви Шидло на пресконференция и допълни, че това е "опасен прецедент", предаде Франс прес.

"Номинациите трябва да са плод на консенсус и да са приемливи за страната, откъдето произхожда кандидатът за даден пост. Ако тези принципи не се спазват, ЕС ще бъде още по-разделен", каза тя.

"ЕС преминава през криза. Наясно сме, че нещата не вървят добре в съюза, но някои политици решиха да игнорират това", допълни Шидло.

Заключенията от срещите на върха на ЕС обикновено нямат юридически обвързваща сила, но се смятат за политическа декларация за намерения от страните членки на ЕС.

При липса на консенсус заключителната декларация, подготвяна от седмици и отнасяща се за теми като растежа, заетостта, миграцията и европейската отбрана, може да бъде публикувана от името на малтийското председателство на ЕС, каза премиерът на Малта Джоузеф Мускат.

Туск, на свой ред, призова Полша да не руши мостовете с Европейския съюз и заяви, че ще направи всичко възможно да предпази полското правителство от политическа изолация в съюза.

"Ще си сътруднича с всяка държава членка и ще направя всичко по силите си да предпазя полското правителство от политическа изолация", заяви той на пресконференция.

"Внимавайте да не рушите мостовете. Веднъж щом бъдат разрушени, не можете повече да поемете по тях", каза той по адрес на Варшава, цитирайки "поговорка", която важи "за всички държави членки, но днес се отнася конкретно за полското правителство".

Варшава смята, че Туск - бивш полски премиер, който е тясно свързан с центристката опозиция - не действа безпристрастно и неутрално и го обвинява, че се бърка във вътрешнополитическите дебати. След преизбирането му полският външен министър Витолд Вашчиковски обвини ЕС, че се е подчинил на "диктата на Берлин".

След кавгата политическите лидери подчертаха необходимостта от единство.

"Според мен е очевидно, че полското правителство реши по политически причини да наложи вето, или да не се съгласи с никое от заключенията, независимо от тяхното съдържание", каза Мускат, чиято страна е ротационен председател на ЕС. "Трябва да продължим да работим, за да ги върнем обратно в лоното. Това е политически сигнал и решение, което те са взели", добави той.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че търсенето на консенсус не бива да бъде използвано за правене на обструкции. Тя посочи, че избирането на Туск е било съвсем по правилата, защото е налице необходимото мнозинство сред държавите членки.

"Политическо Ватерло"

Според либералния десен полски всекидневник "Жечпосполита" "този провал за управлението на партията "Право и справедливост" (ПиС)е поражение за цялата ѝ линия, поражение, каквото тази управляваща партия никога не е понасяла, и класически пример за лоша дипломация".

"Наблюдава се очебийна изолация на Варшава, която вече няма съюзници в Европа", прави горчива констатация "Жечпосполита".

Според левоцентристкия в. "Газета виборча" "откритата война срещу ЕС ще има вредни последици за Полша".

"Бъдещият бюджет на ЕС, източната политика на съюза, отношенията му със САЩ, хиляди икономически въпроси - ако /водачът на ПиС/ Качински наложи на правителството да се конфронтира с ЕС, не Евросъюзът ще загуби, а Полша", отбелязва вестникът, който се отнася много критично към управляващите от година и половина националисти.

"Газета виборча" цитира бившия външен министър Радослав Шикорски, според когото "В ПиС започва да се шири убеждението, че Полша трябва да напусне този Евросъюз, който не иска да се подчини на волята на Качински". Шикорски определя полския провал като "политическо Ватерло".

Медии, близки до управляващите, пък приветстват "куража" и "непреклонността" на полската дипломация пред "ужасяващия натиск" на Брюксел.

Според сайта на националистическата десница "вПолитице" (wpolityce.pl) Доналд Туск е подновил мандата си благодарение на германското влияние. "Той е елемент от германското господство в Европа", твърди сайтът в редакционна статия, повтаряйки позицията, изразена ден по-рано от полския външен министър Витолд Вашчиковски.

Подобно на Ярослав Качински вчера, в. "Политице" със задоволство констатира, че "Полша най-сетне има дипломация и премиер, които следват националните интереси, а не чакат покорно похвала" от другите.

Другите точки в дневния ред на евролидерите

Избирането на Туск бе един от първите въпроси във вчерашния дневен ред. След това лидерите на ЕС обсъдиха нуждата от траен ангажимент към свободната търговия и борбата срещу протекционизма. В частност, те призоваха Европейската комисия да финализира до края на тази година споразумението за свободна търговия с Япония.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер също така наблегна върху ангажимента на блока за продължаване на преговорите за присъединяване на страните от Западните Балкани.

"Слонът в стаята" бе Брекзит и въпросът кога британският премиер Тереза Мей ще активира официално член 50 от Лисабонския договор, съдържащ механизма за напускане на ЕС. След спекулации, че Мей може да дойде с официално писмо на срещата, тя пристигна с празни ръце, тъй като маневрите в британския парламент забавиха графика ѝ.

"Нашите европейски партньори дадоха ясно да се разбере, че искат да се захванем с преговорите, също както и аз", каза Мей. "Време е да се заловим с напускането на ЕС и да изградим независима, самоуправляваща се, глобална Великобритания, за каквато призова британският народ", каза тя на пресконференция след срещата.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?