Изборът на управител на БНБ остава за септември

Най-вероятно политическите консултации за нов управител на БНБ няма да завършат до края на юли и изборът на гуверньор ще се отложи за септември, след парламентарната ваканция. Това стана ясно от днешните изявление от страна на управляващите НДСВ и ДПС.

Работи се по вариант управител на БНБ да бъде избран още през тази сесия на парламента, но ако това не стане, подновяваме работата още през първите дни на септември, заяви председателят на парламентарната група на НДСВ Станимир Илчев, след съвместното заседание на депутатите от НДСВ и ДПС.

Часове по-рано, пред медиите лидерът на ДПС Ахмед Доган изрази открит скептицизъм по възможността Централната банка да се сдобие с легитимен представител преди лятната ваканция на парламента.

Постът стои свободен от 11 юни т.г., когато изтече 6-годишният мандат на Светослав Гаврийски. Единствените номинирани досега кандидати са Иван Искров - шеф на бюджетната комисия и зам.председател на партия НДСВ и Гаврийски, подкрепян от СДС и няколко царски депутати. Управляващите обаче още не са успели да убедят БСП да подкрепи кандидата им Искров, скептичен за него е и лидерът на ДПС.

Обяснявайки казуса, Станимир Илчев днес заяви, че кръгът от политически консултации още не е завършил. Аз съм заинтересован преди всичко той да завърши с някакъв резултат, каза Илчев, но добави, че това не е лесно постижимо.

Запитан какво забавя избора на гуверньор, председателят на ПГ на НДСВ каза, че проблемът е във визията на политическите сили, в чийто център не е само личността на управителя, а се наслагват и други теми.

По време на преговорите с БСП се стигна до вариант за законодателна промяна във връзка с управлението на фискалния резерв. Целта бе резервът да се предпази от рискови операции дори при избор на Искров, опасенията при който са, че е близък до финансовия министър Милен Велчев и заместника му Красимир Катев. Преди десетина дни БСП обяви, че прекратява преговорите заради последното предложение на финансовото министерство по законовите промени. Три дни след това Катев официално оповести съгласуван с БНБ проект за промяна в устройствения закон за бюджета, определен като удачен от преговарящите социалисти. Оттогава насам обаче консултациите не са подновени официално.

Тази сутрин Доган заяви, че преговорите за намиране на политически консенсус за личността на гуверньора са замразени. По думите му движението било разтревожено, защото до края на парламентарната сесия няма да бъде избран нов управител на БНБ.

Идеята беше да потърсим консенсус, а на този етап още не е постигнат, допълни той. В отговор на въпрос лидерът на ДПС каза, че не е обсъждано трето име за управител на централната банка. Въпреки нашите молби, нито една партия не е предложила друга кандидатура, освен досегашните на Искров и Гаврийски, посочи той.

През последния месец и половина почти всеки вторник, преди заседанието на ДПС-ръководството, Доган прогнозираше пред журналистите, че до края на съответната седмица ще има избран гуверньор на БНБ.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?