Росен Плевнелиев:

Изборът на Волен Сидеров е не по-малък скандал от този на Делян Пеевски

Президентът започва консултации с партии и иска "конкретни ангажименти" към протестиращите

Изборът на Волен Сидеров е не по-малък скандал от този на Делян Пеевски

Президентът Росен Плевнелиев направи заявка за по-активна роля в решаване на политическата криза, като обяви началото на консултации с парламентарните партии във връзка с продължаващите антиправителствени протести. "Аз искам да насоча вниманието и като директно избран от българските граждани мога и ще говоря от тяхно име", обяви Плевнелиев в понеделник.

След като преди десетина дни обяви, че доверието му към управляващите е изчерпано заради избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, президентът се изказа и срещу избора на Волен Сидеров за шеф на комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, който стана миналата седмица и срещу който вече се обявиха протестиращите.

Това е не по-малък скандал от избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, заяви Росен Плевнелиев в понеделник.

"Изборът на Волен Сидеров е демонстрация към цялата нация – кой ще бъде този, който ще бъде символ на етиката в българския парламент и пред българската нация. Аз очаквам да бъде адресиран спешно и този въпрос. Очаквам да бъдат поети и ясни ангажименти, самият аз също работя", каза Плевнелиев.

Плевнелиев поиска "ангажименти" към протестиращите

Президентът посочи, че протестиращите много ясно са заявили, че искат оттук нататък, независимо кое правителство ще е на власт, да има един праг на морал, почтеност и толерантност, който да не се прекрачва.

"Хората от протеста казват именно това. Ние не сме за една или друга партия. Ние сме за това да кажем – не прекрачвайте границата на почтеността, защото ние пак ще излезем... Всеки, който вбеси българските избиратели и прекрачи границата, която не бива да бъде прекрачване, ще получава подобно отношение. Очевидно е, че ние се намираме в нова страница от българската история", каза Плевнелиев.

За съжаление, тази граница на почтеността бе прекрачена с назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС, допълни той.

"Изходът е в съвместните усилия на много институции да се обърнат към проблемите, които протестиращите поставят, и да дадат решение, защото все още не са поети конкретни ангажименти и не е даден ясен сигнал как ще се реагира на исканията на протестиращите", каза още държавният глава.

Президентът започва консултации с партиите

Той съобщи, че започва консултации с парламентарно представените партии и политически сили извън НС във връзка с протестите в страната.

"Надявам се на отговорно отношение, а не на това, на което станахме свидетели по време на Консултативния съвет за национална сигурност. Надявам се всички политици отговорно да вземат своите решения и ангажименти, за да се успокои обстановката в страната", каза още Плевнелиев.

От президентството уточниха пред Mediapool, че консултациите още не са започнали и ще бъдат неофициални.

Държавният глава пристъпва към срещи с партиите, след като миналата седмица заседанието на КСНС се провали и за пръв път в историята му не стигна до общи решения.

Заседанието започна с умишлена провокация на Волен Сидеров, който с мълчаливата подкрепа на БСП и ДПС се нахвърли на Плевнелиев с обвинения за "офшорни сметки".

Двете партии едва ли ще лишат Волен Сидеров от председателството на антикорупционната комисия, тъй като, както заяви Сергей Станишев по-рано, "това е единственото искане на лидера на "Атака" и "не виждам защо да не я (комисията - бел. ред.) получи, след като “Атака” не е участвала пряко във властта". По-важното е, че "Атака" осигурява мнозинство и кворум на БСП и ДПС в парламента, тъй като двете партии имат само 120 депутати, а са им нужни поне 121.

"Волен Сидеров тепърва ще трябва да покаже как може да се справи", коментира в понеделник председателят на НС Михаил Миков.


ГЕРБ изразиха съгласие с Плевнелиев. Зам.-председателят на партията Цветан Цветанов каза, че президентът е изцяло прав и "назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС абсолютно съответства на сегашното определяне и гласуване шеф на комисията за борба с корупцията да бъде Волен Сидеров". Според него изборът на Сидеров е тенденциозен и форма на договорки още при сформирането на кабинета "Орешарски".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?