Избори на 11 юли: Партиите са "за", БНТ е против заради финалния мач на ЕВРО 2020

Избори на 11 юли: Партиите са "за", БНТ е против заради финалния мач на ЕВРО 2020

Представители на повечето парламентарни партии се изказаха в сряда общо взето положително за възможността предсрочните избори да бъдат на 11 юли, както по-рано днес обяви президентът Румен Радев. Генералният директор на БНТ обаче определи датата като неподходяща. Причината е, че на същия ден ще се играе финалният мач от Европейското първенство по футбол, а телевизията е поела редица неотменими ангажименти около неговото пряко излъчване.

За "ДБ" датата е попътен вятър

Това беше една от датите от събитията на "Росенец", считаме, че ще ни бъде "попътен вятър". Така председателят на ПГ "Демократична България" /ДБ/ Христо Иванов коментира пред журналисти в парламента датата 11 юли, на която евентуално да бъдат предсрочните парламентарни избори.

В предстоящата предизборна кампания, по думите му, на избирателите трябва да се обясни какво управление си представят политическите партии, тъй като предишната е била срещу какво управление са те. Иванов подчерта, че ДБ има визията, екипа и ресурса да подкрепи, да участва в такова управление.

Намираме се в много сериозно разместване на политическите пластове и нищо няма да е същото в нито едно отношение, посочи още той.

Според председателя на ПГ "Демократична България" винаги е хубаво Конституционният съд да се произнесе. Коментарът му е заради намерението на ГЕРБ да атакува пред съда някои от промените в Изборния кодекс, свързани с машинното гласуване, ЦИК и др. Факт е, призна обаче той, че бяхме принудени от политически реалности измененията в ИК да минат твърде бързо, не мога да кажа, че съм доволен от този законодателен подход, каза Иванов.

Според него след като целта да се разбие модела на управление "Борисов" е изпълнена, другата голяма задача е как да се махне главния прокурор Иван Гешев. Христо Иванов смята, че резултатите от новите избори ще са различни.

"Има такъв народ": Щом президентът преценява, нека да бъде 11 юли

Датата на предсрочните избори е в правомощията на президента, има законови срокове, които спазва, коментира Станислав Балабанов от "Има такъв народ" евентуалната дата 11 юли за парламентарния вот.

Както видяхме днес, и третият мандат беше върнат, така че президентът има абсолютното право да насрочи дата за изборите. Щом преценява, че е възможна 11 юли, нека да бъде 11 юли, каза Балабанов. Ако погледнете историята на предишните парламентарни избори, които са се провеждали през лятото, избирателната активност е изключително сериозна, независимо че говорим за летни месеци, посочи той.

С промените в Изборния кодекс, Балабанов очаква доста сериозен вот и от чужбина. Ще видите доста сериозна активност и от Великобритания, и от САЩ, и отвсякъде, където има българи, защото на последните парламентарни избори те не успяха да гласуват, заради сложните и сбъркани правила на стария Изборен кодекс, коментира той.

БСП е готова за избори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че БСП са готови за избори. Правихме избори само преди месец, резултатите не бяха добри, очакваме да ги подобрим, коментира Нинова след връчването от президента Румен Радев на последния, трети мандат за правителство в рамките на 45-ото Народно събрание на "БСП за България" и връщането му от левицата.

Арман Бабикян: Да не се занимаваме с прогнози, а да се занимаваме с работа

Помолен да коментира датата на предсрочните избори - 11 юли, и дали ще има интерес от избирателите към вот в разгара на лятото, депутатът от "Изправи се! Мутри вън!" Арман Бабикян коментира: "Това зависи от избирателите, от приоритетите, които са си поставили - дали да отидат на море и да гласуват или да отидат на море и да не гласуват, дали ще се върнат българите от чужбина, каза Арман Бабикян. Дайте да не се занимаваме с прогнози, а да се занимаваме с работа".

Правилата няма да затруднят избирателите да гласуват и вярвам, че са си направили ясно сметката кой иска да работи в българското Народно събрание и кой иска просто да пребивава в него, заяви пред журналисти Бабикян по повод внесената от ГЕРБ жалба в Конституционния съд за обявяване за противоконституционни на разпоредби от промените в Изборния кодекс.

Шефът на БНТ иска нова дата за изборите, заради финала на Европейското

Доколкото разбирам, много е вероятно изборите да бъдат на 11-ти юли. Тогава е финалът на европейското първенство по футбол, ЕВРО 2020. БНТ е закупила правата за излъчването му, срещу значителна сума. Това написа генералният директор на БНТ Емил Кошлуков в профила си във Фейсбук.

Кошлуков заявява, че също така БНТ има сключен договор с УЕФА, който задължава телевизията да излъчва определен брой срещи, финал, полуфинали и т.н.

"На трето място имаме сключени търговски договори за реклама, също на голяма стойност. И ако това дотук засяга само нас, в БНТ, то футболните запалянковци в България са стотици хиляди, вероятно дори милион и повече българи ще искат да гледат финала. Може би не е лоша идея да се определи друга неделя за изборите, било предната на 4-ти, било следващата на 18-ти. Разбира се, БНТ ще се съобрази с всяко решение за датата на изборите, просто молим да помислят и за нашите, на телевизията и феновете, аргументи", казва генералният директор на БНТ.

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?