Избори не се печелят с неясни послания

Трудно бихме могли да си спомним за президентска кампания без повтаряща се предизборна реч, която репортерите да не могат да кажат наизуст. Роналд Рейгън питаше: "По-добре ли сте сега, отколкото преди 4 години?" Бил Клинтън обичаше рефрена за блудния син, който идва отдалеч и живее с хорската болка, а Ал Гор предпочиташе тирадите за хора, които се борят срещу силните на деня. Джордж Буш винаги ще си повтаря неговия "състрадателен консерватизъм", ако не броим ежедневните му обещания за водене на постоянна война срещу тероризма.

Сега идва ред на кампанията на Джон Кери. След като на конгреса на демократите ни накара да смръщим вежди с препоръките си, присъщи повече на главнокомандващ, какви са другите мотиви, които той дава на потенциалните си избиратели да излязат и да го подкрепят в деня на изборите? Нека видим.

Веднъж той критикува Буш, че позволява да изтече срокът на забраната за нападателните оръжия. На другия ден под прицел са големите недостатъци на президента. Или може би обвиненията срещу Буш за поскъпването на медицинските услуги.

"Все едно, че кампанията се събужда всяка сутрин и казва: я да видим какво има на първа страница на вестниците?", заявява стратег демократ.

Какво става с Ирак? Ако търсите причина да гласувате за Джон Кери защото: А. Сте против войната Б. Не одобрявате начина, по който Буш я ръководи, вижте какво ви предлага Кери: вот на Сената да се разреши употребата на сила, а после друг вот - срещу окончателния проект за закон, който да аргументира войната.

През август кандидатът на демократите заявява, че е гласувал за започването на войната, макар да е знаел за липсата на оръжия за масово поразяване в Ирак. По-късно Кери обявява по радиото, че САЩ не е трябвало да започват войната при тези условия. "Гласувах "за", тъй като имах предвид оръжията за масово поразяване", казва той. Всеки разумен страничен наблюдател меко казано би останал леко изненадан.

Защо Кери не можа да даде отговора на Хилари Клинтън, която, запитана за вота си, каза миналата седмица, че нито един президент не би могъл да предизвика подобно гласуване в Конгреса без добри разузнавателни сведения и без правдоподобен план. Умно, нали?

Противно на общото мнение, проблемите на Джон Кери съвсем не се крият в липсата на отговор на поръчаните от една от асоциациите на ветерани от войните клипове, които поставят под съмнение смелостта му във Виетнам. Ясно е, че Кери трябваше да организира пресконференция и да отвърне на удара. Американците обичат водачи, които отвръщат на удара. Истинският проблем е по-дълбок: Джон Кери не успява да се докаже пред избиратели, които не харесват Буш, но още не са преминали в противниковия лагер.

"Да, настроенията срещу Буш са силни, но е нереално да се мисли, че недоволните от него сами ще дойдат при нас", твърди един от основните стратези на демократите.

Помислете над това: Когато при неотдавнашно проучване на общественото мнение на Вашингтон пост и Ей Би Си нюз запитаха привържениците на Кери дали ще гласуват по-скоро за Кери или по-скоро срещу Буш, 55 процента казаха, че са против Буш, докато 41 процента заявиха, че са за Кери. На същия въпрос 84 процента от избирателите на Буш казаха, че ще гласуват заради собствения кандидат, а само 14 процента заявиха, че ще подкрепят Буш, защото са срещу Кери.

"Джон Кери трябва да влее малко ентусиазъм на тези неубедени свои поддръжници, да им даде причини да гласуват за него", казва републиканецът Матю Дауд. Преобразуванието е важно. Избирателите не трябва просто да бъдат против съперника, а трябва да подкрепят теб.

Вземете за пример кандидатурата на Клинтън за Белия дом: преди конгреса на демократите повечето от подкрепата за него идваше от неубедени противници на бащата на сегашния президент. След конгреса те вече бяха преминали към неговия лагер.

Нещата не стоят така с Кери. На своя конгрес той каза пред аудиторията: Знам, че тук сега се намират тези, които ме критикуват, че усложнявам нещата. Но това е така, защото някои въпроси не са така лесни за решаване."

Честно изказване, но накъде води? "Какво всъщност казва той? Чe вижда повече нюанси и е по-задълбочен от вас?" - пита специалист по президентските кампании.

Посланието на Буш е силно и ясно: той е силен водач във военно време, ще намали данъците ви и споделя вашите ценности. Кери може би вижда сложността на нещата, но кампаниите се основават на прости послания и ясни приоритети. Нюансите нямат място в завладяващите речи.

*По БТА

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?