Избори в БГ: Масов хаос с наблюдатели и некомпетентна администрация

"Няма партия, която да не е открила новата шмекерия"

Сн. Полина Паунова

Масов хаос с наблюдатели, застъпници и представители на политическите партии в малките населени места, съобщиха за Меdiapool наблюдатели на вота.

 

Повечето от секционните избирателни комисии както в провинцията, така и в столицата, са буквално претъпкани от лица, "съпътстващи вота". Те са без стандартизираните, одобрени от ЦИК обозначения, а членовете на комисиите не изискват от тях документи за самоличност.

 

Така на практика в секциите не става ясно кой кой е - наблюдатели, застъпници и представители на политическите партии.

 

Според наблюдатели всеки един от тях има възможност да се представи с чужда самоличност и фалшиво удостоверение от ЦИК.

 

В ромските секции на Ихтиман, например, от рано сутринта тече изборна търговия. Свидетели разказаха, че битката е между две политически парии, "наели" една и съща ромска фамилия да купува гласове и за двете формации.

 

Полицията има слабо присъствие в ромската махала в града. Дежурните по секции полицаи пък стоят пред сградите на училищата, в които са секциите, едни до други с продавачите и купувачите на гласовете.

 

Според твърдения на продали гласовете си роми цената варира между 20 и 80 лева за цяло семейство. Запознати с практиката обаче очакват в края на изборния ден цената да скочи.

 

Друг порочен момент е разгъването на бюлетините от страна на членовете на секциите. Пред наблюдатели те твърдят, че това става случайно. Въпреки това обаче от десет гласували в рамките на 20 минути в Ихтиман осем бюлетини са били разкрити, след което отново прилежно сгънати и пуснати в урните.

 

Освен неуредиците със сгъването на изборните книжа, в много от комисиите номерът на бюлетината се къса преди избирателят да влезе в тъмната стаичка, въпреки че според Изборния кодекс това трябва да се случи след като е попълнил бюлетината, непосредствено преди да я пусне в урната.

 

Тази промяна бе въведена с идеята да противодейства на т. нар. "индийска нишка", при която избирателят влиза в тъмната стаичка с предварително попълнена бюлетина и изнася от секцията празната, която му е дадена от комисията.

 

Членове на секционните избирателни комисии разказаха пред Mediapool, че тази година независимите наблюдатели освен с големия си брой се отличават и с активното си застъпничество за определени формации.

 

"Няма партия, която да не е открила новата шмекерия", разказа един от членовете в ЦИК в училище "Димчо Дебелянов" в Ихтиман.

 

Традиционно избирателните списъци са с огромен брой хора. В квартална секция в Елин Пелин, например, има списани над 700 души, а към 14.00 часа гласувалите бяха едва 98.

Споделяне

Още от Евроизбори 2014