Според обясненията на Дянков:

Изборите "2 в 1" – хем с 13 млн. лв. по-скъпи, хем с 8 млн. лв. икономии

Алогизмът оправдан с 31% инфлация за времето от предните до последните избори

сн. БГНЕС

Финансовият министър Симеон Дянков призна, че изборите "2 в 1" са излезли с 13 млн. лв. повече от неговия собствен разчет, но въпреки това са били икономисани над 8 млн. лева. Един от основните аргументи на правителството за провеждането на президентските и местните избори в един ден бе именно, че ще се спестят пари на данъкоплатците. А последвалите хаос, нарушения и неуредици по време на вота бяха оправдани от управляващите с факта, че изборите са "2 в 1".

Въпросът за цената на последните избори бе повдигнат от депутатите от БСП по време на парламентарния контрол в петък след публикация на Mediapool.
 
В отговор Симеон Дянков повтори три пъти, че са спестени 8.126 млн. лева, с което било преизпълнено обещанието за спестовност на кабинета, тъй като правителството икономисало със 126 000 лева повече от обещаните първоначално 8 000 000. От обясненията му не стана ясно обаче по какъв начин са платени 13 000 000 лв. повече от първоначалните разчети.

Алогизмът допълнен с 31% инфлация

Освен, че с преразход 13 млн. лв. са спестени 8 млн. за провеждането на изборите  министърът разкри още една интересна подробност, която правителството до момента умело криеше.

За да обясни нелогичната сметка с икономисаните пари, финансовият министър каза, че инфлацията от 2006 до 2011 г., тоест от времето на предните избори до последните, е била 31.5%. “Ставате за смях. Това е абсурден начин да се мъчите да ни манипулирате”, репликира Георги Пирински от БСП.

Без да коментира, че през юли 2011 година е поел ангажимент изборите да струват 26 млн. лв., Дянков оповести вече известните факти. Той повтори, че с две  постановления на правителството одобреният бюджет за изборите е бил 36.564 млн. лв. Първоначално правителството е одобрило план сметка от 35 млн. лв., а след това е гласувало и допълнително възнаграждение на членовете на секционните избирателни комисии за 1.564 млн. лв.

Три министерства са похарчили с 2.72 млн. лв. повече от планираното, каза Дянков пред парламента. Това са МВР с преразход от 2.3 млн. лв., Министерството на външните работи - със 118 хил. лв., и администрацията на Министерския съвет - със 146 хил. лв.  Тези суми обаче са били поети от бюджетите на съответните ведомства, обясни Дянков.

Така изборите от 23 октомври 2011 г. са стрували 39.263 млн. лв., пресметна министърът.

Без коментар защо не е зачел сметките на ведомствата

Вицепремиерът остави без коментар констатацията на пресцентъра на МВР, цитирана от Mediapool, че още в самото началото отделните министерства са поискали повече пари за организацията на вота.

Преди седмици от силовото министерство обясниха, че са сметнали разходите си по вота в размер на 6 000 000 лв., но от Министерството на финансите одобрили разход  на 2/3 от сумата. По-високата сума пък от МВР обясниха с необходимостта от допълнителни мерки и заплащания за полицаите заради извънредните ситуации, възникнали заради провеждането на изборите “2 в1”.
 
За да докаже, че тези избори са излезли по-евтино, Дянков направи сравнение с проведените местни и парламентарни избори през 2006 г. и 2007 г., които са стрували номинално 37.4 млн. лв. Тази сума финансовият министър актуализира с натрупаната инфлация в периода 2006–2011 г., която по разчетите му е била 31.5%.

Така изборите от 2006 и 2007 г. вече стрували 47.389 млн. лв. към днешна дата, каза Дянков, след като посочи каква е била инфлацията във всяка година от упоменатия период (2006 г. - 7.4%, 2007 г. - 7.6%, 2008 г. - 12%, 2009 г. - 2.5%, 2010 г. - 3%, 2011 г. - 2.8%).

Бившият министър на финансите и депутат от БСП Пламен Орешарски отбеляза, че ако се използва инфлационният индекс за икономически сравнения, то това ще означава и че заплатите на гражданите са намалели значително, както и постъпленията в хазната.

Симеон Дянков отговори с контравъпрос - как Орешарски е допуснал като министър на финансите инфлацията през 2008 г. да е 12 процента - три пъти по-висока от тази през последните три години.
 
Пренебрегвайки, че в крайна сметка вота е излязъл с 13 млн. лв по-скъп, министърът се похвали, че две ведомства са спестили пари от отпуснатите им финанси - Министерството на отбраната спестило 68 хил. лв., а служба “Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) - 13 хил. лв.

Пестенето на ГРАО е за сметка 600 000 български граждани, които попаднаха в забранителните списъци, защото службата не си беше направила труда да ги провери, отвърна Мая Манолова от БСП.

Дянков обаче отново повтори, че са спестили над 8 млн. лв., които стигат за направата на Твърдишкия проход.

Ремонтът на старопланинския проход Елена – Твърдица струва струва над 30 млн. лв. Той беше включен в програмата “Транзитни пътища ІV”, която се финансира със заем от Европейска инвестиционна банка. Ремонтът беше спрян през февруари 2009 г. по настояване на Брюксел, тъй като търгът беше спечелен от скандалната “Биндер” и “Пътни строежи” Велико Търново. Проходът не е ремонтиран от 1981 г., по данни на пътната агенция.

“Пълен бардак” цари в бюджета за изборите, обобщи Георги Пирински от БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?