Изборите "2 в 1" вероятно ще се проведат на 25 октомври

Плевнелиев: "Има широко политическо съгласие, директната демокрация ще получи подкрепа"

Росен Плевнелиев даде начало на 38-то Консултативно съвещание на държавите по Договора за Антарктика. Форумът, на който София е домакин, се провежда от 1 до 10 юни под егидата на българския президент. Сн. БГНЕС

25-и октомври е много вероятна дата за изборите 2 в 1 – местен вот и изборен референдум тази есен, съобщи президентът Росен Плевнелиев в понеделник.

Той каза, че има широка политическо съгласие около допитването за изборните правила, като обясни, че формулирането на въпросите отговаря на желанието на народа - мажоритарен елемент, задължително гласуване и електронно гласуване.

След като държавният глава предложи на парламента датата и точните въпроси, те могат да претърпят редакция от страна на депутатите.

Плевнелиев съобщи, че до дни ще направи обръщение към народа, в което ще обяви предложението си.

По думите му остава последно доуточняване -"на точките, на запетайките, за да бъде коректен към политическите партии и към народа, и да се намери най-добрата формулировка на въпросите, но по думите му те са изключително близо до това, което беше подготвено преди година и половина".

Плевнелиев коментира, че очаква ЦИК да успее да се справи с организацията на вота и ще има достатъчно време да се подготви.

Плевнелиев внесе първото си предложение за изборен референдум преди повече от година, но тогавашното мнозинство на БСП, ДПС и "Атака" не го прие. Впоследствие инициативен комитет начело с бившия служебен премиер Георги Близнашки събра 500 000 подписа, които по закон задължават парламента да насрочи референдума. Проверката на ГРАО обаче показа, че реално парафиралите хора са по-малко, а бившият председател на парламента Михаил Миков отказа да даде на комитета един месец, за да бъдат отстранени нарушенията в подписката, поради което казусът попадна в съда.

В понеделник държавният глава каза, че очаква да се намери правилната формула, така че референдумът, заедно с местните избори, да бъде успешен, директната демокрация да получи своята подкрепа, а суверенът "най-после да види, че политиците са готови да го питат, да го чуят и да действат".

"Виждам широко политическо съгласие за провеждане на национално допитване. Това ме въодушевява и радва. Не е изненада за всички вас, че не само аз, и не само много политически партии, но и българският народ застана зад трите въпроса, които бяха формулирани и, за съжаление, идеята за национално допитване бе отхвърлена от предишното 42-ро Народно събрание. Убеден съм, че формулирането на въпросите тогава, отговаряше и на желанието на народа - мажоритарен елемент, задължително гласуване и дистанционно гласуване в различните му форми, включително и по интернет", каза Плевнелиев.

По думите му тези въпроси са актуални и трябва да намерят своята реализация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?