Изборите да са на 4 години в първия почивен ден на юни

Съюзът на свободните демократи (ССД) предлага промени в конституцията, според които парламентарните избори в България да бъдат на всеки четири години в първия почивен ден на месец юни.

Проблемът възникна с предстоящите редовни избори догодина. Според текстовете на сегашната конституция, "избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното". Тъй като предишният парламентарен вот беше на 17 юни 2001 г., следващите редовни избори могат да се насрочат през юли или август 2005 г.

Секретарят на ССД и депутат от ПГ на НДСВ Диляна Грозданова заяви в неделя на пресконференция в Силистра, че избори през юли и август намаляват избирателната активност. Подобно мнение вече изразиха и някои политически коментатори, но темата все още не се обсъжда активно.

"Текстовете за поправките са готови и смятам да поема инициативата за промени в конституцията за изборите", каза Диляна Грозданова след завършилото късно в събота заседание на Политическия съвет на партията. Според Грозданова провеждането на парламентарни избори на всеки четири години в първия почивен ден на юни е най-удобното време за избирателите.

Свободните демократи са обсъдили на заседанието си организационното състояние на партията и нейната коалиционна политика за предстоящите парламентарни избори.

Решено е ССД, който има организации в 211 общини, да започне да създава структури и в малките селища, каза председателят на партията Стефан Софиянски, когото съдът временно отстрани от кметския пост в столицата заради повдигнато обвинение по сделката за Централните хали.

Софиянски съобщи, че се задълбочават се връзките на ССД с ВМРО и БЗНС - НС. Очаква се след техните конгреси да бъде организиран семинар за общата коалиционна политика и да се подпише меморандум.

Предвижда се през есента да бъде направена и разширена среща на дясноцентристките партии в страната.

Стефан Софиянски определи като нереалистична и като "губене на време" идеята за референдум за затварянето на блоковете на АЕЦ - Козлодуй. Той счита, че позицията на България може да бъде защитена с преговори за затваряне само на единия от блоковете.

Лидерът на ССД оцени положително завършването на преговорния процес за влизането на България в ЕС. "Важното е да имаш рамката и оттам нататък ти нагаждаш икономиката и политиката си спрямо тази рамка", обясни той. Според него при тези обстоятелства лансираната през последните дни идея и за референдум за влизането на България в ЕС няма да бъде подкрепена от хората.

СДС ще е коректив на кабинета при законови промени във връзка с евроконституцията

В същото време лидерът на СДС Надежда Михайлова заяви в София, партията ще е "коректив на правителството при инициирането на законодателни промени във връзка с общата европейска конституция". Михайлова присъства на организирания от СДС - Надежда фолклорен празник в Северния парк.

Тя коментира и евентуалните промени в конституцията в посока налагане на мораториум за продажбата на земя на чужденци, както и работата на правителството с думите: "Не е работа на опозицията да прави предложения, работа на управляващите е да изложи пред обществото кои са най-належащите неща и кои са конкретните законодателни промени, които те ще предложат".

Надежда Михайлова изтъкна провала на правителството в сферата на здравеопазването. За нас, цялото правителство не дава признаци, че е готово да промени своята политика в посока на решаване на проблемите на хората.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: