Изборите – кич, кеч и пазарни схеми

Изборите – кич, кеч и пазарни схеми

Това не бяха избори, а смесица от кич, кеч и пазарни схеми, където всичко се купува - гласоподаватели, кандидат-кметове и общински съветници, заяви социологът от “Галъп” Живко Георгиев във вторник по време на дискусия за приключилите местни избори, организирана от фондация “Ф. Еберт”.

Бих се изненадал, ако на тези избори са били инвестирани по-малко от 200 милиона лева, което означава, че политиката става един от отраслите с най-много инвестиции след енергетиката, например, коментира социологът. Според него щом са похарчени толкова пари, за четири години бизнесмените, които са ги инвестирали, трябва да си върнат поне 400 милиона.

Живко Георгиев каза още, че изследванията на социолозите бяха като данни от борсова търговия. Хората масово са отказвали да участват в екзитполовете на социолозите, защото са продавали гласовете си. В Несебър 60-70% от гласоподавателите категорично отказаха да участват в проучванията на “Галъп”, каза Георгиев.

Той изрази съжаление, че тази песимистична тенденция съвпада с  децентрализацията, която е свързана с повече правомощия на местните власти.

Друга тенденция, посочена от Георгиев е, че за пръв път тази година са гласували най-много млади хора. Обикновено на избори до урните отиват предимно гласоподаватели над 50 години, а тази година младите се активизираха. Те обаче гласуват абсолютно игрово и ще си плащаме за това, че на сцената излиза един нов политически субект, който гласува чисто веселяшко и безотговорно. Георгиев направи уговорката, че това не са купени гласове, а просто така гласуват младите.

Според него качеството на общинските съвети ще се влоши, защото там са попаднали абсолютно случайни хора. Те нямат капацитет да спечелят проекти от ЕС и еврофондовете няма да стигнат до общините, прогнозира Живко Георгиев.

Политологът Георги Карасимеонов, който също участва във форума, заяви, че се създава “двублокова партийна система, при която в левия център е БСП, а вдясно се формира нов политически субект ГЕРБ".

Партиите, които се създават напоследък, са лидерски, което означава, че няма ясно изразени идеи. Ако Бойко Борисов утре отлети към луната, партията ГЕРБ няма да я има. ДПС и НДСВ са също лидерски партии, което означава, че само БСП има ясна партийна визия, но клановите сблъсъци в структурите ѝ водят до нестабилност, каза Карасимеонов.

Според него ГЕРБ има по-големи шансове за оцеляване от НДСВ, тъй като печели позиции първо в местната власт.

Карасимеонов смята, че учителската стачка е формирала гражданското самосъзнание. Част от обществото вече не желае да бъде в поданическо отношение спрямо институциите, коментира социологът Петър-Емил Митев. Според него правителството е намерило верния тон и не се стигна до поредица от протести, които биха предизвикали нестабилност в страната. Урокът за синдикатите обаче е, че не може да има сериозна синдикална политика, която да се основава на ориенталщина.

Споделяне

Още от България