Изборите минаха и вече няма проблем газът да поскъпне

Теменужка Петкова разреши на "Булгаргаз" да поиска повишение на цената с 13%

Изборите минаха и вече няма проблем газът да поскъпне

Две седмици след изборите държавата най-сетне даде "зелена светлина" на "Булгаргаз" да поиска от енергийния регулатор по-висока цена на природния газ за април със значителните 13%. Утвърждаването на цената трябваше да се случи дни преди изборите, но изненадващо Министерството на енергетиката удължи назначената на 26 март проверка в държавния газов доставчик "Булгаргаз" за това как са направени разчетите за исканото от дружеството поскъпване. Така, от 1 април българският пазар остана без цена на синьото гориво, а официализирането на искането за поскъпване остана за след вота.

Няма несъответствия

"При извършената проверка не са установени несъответствия, свързани с реализираните приходи и отчетените разходи през 2020 г., както и отражението им върху предложената от дружеството и намалена в последствие от КЕВР цена на природния газ за месец април 2021 г.", посочиха в понеделник от Министерство на енергетиката. И добавят, че "Булгаргаз" ЕАД следва да предприеме действия за утвърждаване на цена за април 2021 г. в Комисията за енергийно и водно регулиране.

През март цената на горивото е 28.64 лв. за мегаватчас без данъци и такси за достъп и пренос през газовата мрежа. Предложението на дружеството бе тя да се вдигне на 32.32 лв от април, което е съществена промяна, и то дни преди парламентарните избори.

Стара слава

Тактиката на правителството за дълги проверки при повишаващи се значително цени на газа не е нова. Същото се случи на 1 септември 2020 г., когато в условията на антиправителствени протести енергийният министър Теменужка Петкова безпрецедентно нареди на газовото дружество да оттегли заявлението си за поскъпване на газа с 20%. Тогава също бе извършена проверка и нямаше цена на газа близо две седмици. Това доведе до хаос с фактурирането на продадените от "Булгаргаз" количества газ. В крайна сметка Петкова се увери, че изчисленията на подопечното ѝ дружество са наред и цената бе повишена.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?