Изборите ще са на 4 април (видео)

Радев иска гласуване по пощата и видеонаблюдение, ГЕРБ - не

Румен Радев, сн. БГНЕС, архив

Президентът насрочи парламентарните избори за 4 април. 

"Българите желаят промяна, която да се случи максимално бързо. Преодоляването на дълбоката криза, необходимите реформи изискват час по-скоро да имаме легитимен парламент и активно правителство. Но дейностите, които трябва да извършат отговорните институции за подготовка на тези избори, изискват време и пълна мобилизация. Затова днес подписах указ за провеждане на изборите на 4 април - една седмица след първата възможна дата за избори", съобщи Румен Радев в обръщение към народа и добави, че вече е подписал указа.

Датата е приемлива за ГЕРБ, заявиха по-късно от партията, но отказаха предложенията на Радев за промени в Изборния кодекс и отново обвиниха държавния глава, че работи срещу управляващите.

Гласуване по пощата и видеонаблюдение 

Радев призова да бъдат приети спешни промени в изборния закон, които не биват да се изчерпват само с осигуряване правото на глас на хората под карантина.

"Очаквам законодателят да разгледа и гласува и други не по-малко важни предложения, като гласуване по пощата на българи от чужбина, видеонаблюдение в изборните секции и онлайн преброяване на бюлетините и изборните протоколи, премахване на ръчното броене на машинния вот", настоя президентът и допълни:

"Доводите, че броени месеци преди изборите не трябва да бъдат правени промени в изборния закон, неведнъж са били пренебрегвани от българския парламент, когато управляващите са имали интерес. Очаквам сега, когато интерес имат българските граждани, парламентът да бъде не по-малко активен в неговото отстояване".

Радев се обяви и за справедлив достъп до медиите за всички в изборната кампания. 

Той каза, че очаква Централната избирателна комисия в кратки срокове да предложи на всички политически субекти и обществени организации, които имат желание, да участват в процеса на тестване на машините за вота. Държавният глава поиска и актуализация на избирателните списъци. 

"Очаквам всички институции, които гръмко декларираха пълна готовност, ръководството на българския парламент, което ни увери, че за една седмица може да приема необходимите закони, да работят така в това време, че да гарантират здравето и правото на глас на всеки български гражданин и не по-маловажно – да го убедят, че неговият глас ще бъде коректно отчетен", настоя държавният глава.

Властите да обявят здравните мерки 

"Макар отдавна да бе известно, че тези избори ще се провеждат в условия на пандемия, никоя от отговорните институции не предприе адекватни законови и организационни мерки за подготовка за избори в тези условия, за гарантиране на прозрачност и повишаване на избирателната активност", заяви Радев.

Той поиска "отговорните органи да обявят възможно най-рано ясни здравни мерки, които имат решаващо значение за предизборната кампания, за набирането на членове на избирателни комисии и за избирателната активност. Предоставянето от страна на държавата на лични предпазни средства, както на изборната администрация, така и на всеки гласуващ българин, е важна стъпка в тази посока".

"Уважаеми сънародници, обръщам се към вас в ден, в който последиците от наводненията в страната още не са отминали. Къщи, стопанства и пътища още са под вода. Хиляди хора посрещнаха тревожни, тъмни и студени нощи в страх от стихията и очакват подкрепа. Във време, в което институциите се изпразват от доверие и се сриват подобно на пътищата, тротоарите и подпорните стени и скъпата инфраструктура, изборите придобиват съдбовно значение", каза още Радев.

ГЕРБ: Няма да внесем нито една от промените на Радев 

Обръщението на президента бе предшествано от консултации с парламентарните сили и извънпарламентарни партии, както и българи в чужбина. "Откритите дискусии показаха, че въпросите са повече от отговорите и фокусираха общественото внимание върху необходимостта от адекватни мерки за преодоляване на днешните и на системните проблеми в българските избори", отбеляза Радев.

Според депутата от ГЕРБ Тома Биков президентът е предложил промени в изборното законодателство, които засягат неговия фундамент и философия.

"Ние няма да внесем нито една от промените в изборното законодателство, които г-н Радев предложи. Ако опозицията в лицето на БСП и ДПС реши да преразгледа публичната си позиция от последните дни, в която също настоява в изборното законодателство да не се правят фундаментални промени, които променят философията на изборния процес, нека да внесат промените на г-н Радев. Ние няма да го направим, няма и да ги подкрепим", декларира Биков.

"Основанието за това е, че подобен подход би разрушил доверието в изборния процес и би обслужило неясни интереси, защото никой няма интерес от по-голямо недоверие в изборния процес", обясни той.

Проектозакон за гласуване по пощата внесе извънпарламентарното обединение "Демократична България", но е малко вероятно някоя от партиите в НС да го припознае и постави за разглеждане, още повече след твърдата съпротива на управляващите.

Биков увери, че ГЕРБ ще направят всичко по силите си в името на по-висока избирателна активност: "Още днес ги призоваваме да упражнят правото си на глас на 4 април, защото това е важно за всички".

Макар Биков да определи посочената от президента дата за приемлива, неговият съпартиец и зам.-въшншен министър Георг Георгиев отбеляза, че тя съвпада с католическия и арменския Великден. Според него това ще повлияе на избирателната активност, особено на българите в чужбина. "Много от западните страни са католически и това ще създаде проблеми за българите там с право за глас", коментира Георгиев и се обърна към президента с въпроса: "Защо се отмята от нещо, което е анонсирал? Да даде обяснението пред нас какво го е наложило."

Президентът беше анонсирал, че ще насрочи изборите на първата възможна дата – 28 март.

Георг Георгиев каза също, че ако има гласуване по пощата, "трябва да имаме време да го комуникираме и с чуждите администрации и пощенските служби, още повече знаете, че много от държавите в света са в абсолютен локдаун".

Както е известно, пощите не спират работа в държавите с локдаун, а тъкмо обратното, поемат повече работа.

Управляващите освен това обвиниха Радев, че се превръща от говорител на парламентарната опозиция в говорител на извънпарламентарната опозиция. Действията му бяха оценени като "оправдание на нищоправени през последните 4 г."

"Президентът да прекрати линията си за саботиране на изборния процес", призова Тома Биков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?