Изборите в Алжир няма да променят нищо

Днес, след една скучна предизборна кампания алжирските избиратели са поканени да участват във вот, който не крие истински предизвикателства. Поради неучастието на основните светски движения от опозицията партиите от управляващата коалиция на президента Абделзиз Бутефлика са уверени в пълната си победа.

Както и да бъдат разпределени картите между играчите, избирателите не се надяват на особена промяна в тези трети многопартийни парламентарни избори в историята на независим Алжир. Те трябва да избират между ислямисти, които никога не викат "аллаху акбар" на публични места, ислямско-консервативния Фронт за национално освобождение, който сега се представя за шампион по политическа коректност от западен тип и Националния демократичен сбор - разнородна партия, която си служи с клишета и е съставена от видни фигури, дискредитирани заради корупция.

След уроците от миналото населението няма вече илюзии.

Алжирците си спомнят, че през декември 1991 г. първите свободни избори бяха анулирани заради победата на ислямистите от Ислямския фронт на спасението. През юни 1997 г., вторият опит беше успешен, но масовата измама, организирана от държавния апарат унищожи доверието във вота.

Разпуснатият Ислямски фронт за спасение, чиито членове преминаха в нелегалност, не бе поканен отново да си опита късмета. Парламентът тогава се яви като успокояваща демократична фасада, представена на Запада, уплашен от свирепостта в сблъсъка между армията и ислямистите, който е взел между 100 и 150 хиляди жертви от 1992 г.

По време на мандата парламентът бе схващан от хората предимно като каса, откъдето щастливите избраници получаваха тлъсти печалби под формата на обезщетения и различни материални предимства. Представата за парламента изобщо не би се подобрила."Сякаш бдим над умрял", коментира вчера един депутат от Кабилия, чиято партия призова за бойкот на изборите.

"Какъв смисъл има да се гласува, ако условията на живот продължават да се влошават. Преди, когато имахме само една партия, поне имаше мир", казва чиновник арабин. Вяла и безинтересна, кампанията бе белязана от анулирани събрания заради липса на присъстващи. И е много вероятно, че мнозина ще се въздържат. Освен ако при затварянето на урните броят на гласувалите не порасне по магически начин.

За управлението от независимостта насам парламентарните избори трябва да утвърдят още младата и крехка институционална стабилност. Алжир трябва да гласува на посочената дата и в относително спокойствие, въпреки предизвикателството, отправено от Кабилия.

Разтърсвана повече от година от размирици, провинцията ври и кипи. Организаторите на недоволството, което е по-скоро социално, отколкото в търсене на идентичност, предвидиха да попречат на гласуването. Те увлякоха след себе си светските партии с доминиращ кабилски елемент - Фронта на социалистическите сили и Сбора за културата и демокрацията, които не представят кандидати. Властта реагира, установявайки "санитарен кордон" около тази разбунтувана част от националната територия. За чужди журналисти достъпът до Кабилия е забранен.

Остава само изборният ден да покаже пукнатините в Алжир. Той е дотолкова предвидим, че извън размирната Кабилия и обхванатото от безразличие население на областта около град Алжир, в източната и в западната част хората т.е. мълчаливото мнозинство в страната , гласуват "нормално".

По БТА

Споделяне

Още от Свят