Изборите в Андалусия са повратен момент за испанската политика

Лидерът на Вокс Сантяго Абаскал (ляво) и местният кандидат Франсиско Серано празнуват изборните резултати.

Ликуващата испанска десница и съкрушените социалисти вчера бяха съгласни за едно: политиката няма да бъде същата след изненадващото избиране в регионалния парламент в Андалусия на 12 депутати на крайната десница.

С неделните изборите в Андалусия започна натоварен изборен сезон. На социалистите бе нанесен неочакван удар, а крайнодясната партия Вокс (Vox) получи ролята на решаващ политически балансьор. Дълго време това бе немислимо за тази страна, където спомените за военната диктатура още са много силни.

През май предстои поредица от местни, регионални и европейски избори. Затова партиите водят остра борба да излязат начело в променящия се политически пейзаж след неубедителното представяне в Андалусия, където социалистите на премиера Педро Санчес могат да изгубят контрола върху местния парламент.

"Това е само началото", каза на пресконференция новият национален лидер на консервативната Народна партия Пабло Касадо (НП) и добави: "На Испания вече ѝ дойде до гуша".

Поуките от изборите в Андалусия са, че има подем на крайната десница, силно фрагментирана политическа сцена и задълбочаваща се поляризация, особено по-въпросите за регионалната автономия и миграцията, и това няма да се промени, казаха анализатори.

"Това, което стана в неделя, променя всичко", каза Нарсисо Мичавила, ръководител на социологическа агенция GAD3, която предсказа избирането на депутатите от Вокс, но отбеляза, че обстоятелството, че цели 12 са получили места в регионалното събрание на Андалусия, е било неочаквано и ще промени ситуацията.

Според Мичавила анкетите показват, че избирателите - и леви, и десни, са използвали изборите в Андалусия, за да отправят послания към Санчес за националната му политика по различни въпроси - от подхода му към каталунските националисти, който според някои е твърде мек, до желание за предсрочни избори.

Високопоставен представител на социалистите от Андалусия се съгласи с това. Пожелал да остане анонимен, той хвърли вината за ниската избирателна активност на "мудното" според него отношение на правителството към Каталуния. Андалусия бе смятана за бастион на социалистите.

Санчес каза, че не е против идеята за референдум за по-голяма автономия на Каталуния и обеща да представи на 12 декември подробен план пред парламента. Стремежът на каталунските националисти към независимост е въпрос, който предизвиква остро разделение в Испания.

"От решаващо значение"

"Това, което стана тук, ще бъде от решаващо значение за цяла Испания", каза на пресконференция лидерът на Вокс Сантяго Абаскал.

Той представи големите амбиции на партията, която досега действаше в периферията на испанската политика, но се възползва от умората на избирателите от партиите от мейнстрийма, опасенията за единството на Испания и свързаните с миграцията. Андалусия пое по-голяма част от миграционната вълна от Северна Африка през Гибралтарския проток.

Изборният успех на Вокс в неделя беше първият за крайната десница от завръщането на Испания към демокрацията в края на 70-те години.

Но антиимигрантската партия, която се противопоставя на даването на регионите на повече власт в една от вече най-децентрализираните европейски страни, сега може да си постави за цел да постигне победи в повече региони и общини, когато испанците отново гласуват през май 2019 г.

"Убеден съм, че Вокс може да бъде представена във всички общини и региони, където издигне кандидати", каза Пабло Симон, професор по политически науки в Университета "Карлос Трети" в Мадрид и добави: "Сега в Испания има многопартийна система с крайна десница, като в другите европейски страни".

Представители на правителството казаха, че изборите в Андалусия са ги убедили да се придържат към политиката си, вместо да я променят, а Санчес настоя, че ще продължи да следва проевропейския дневен ред на партията си.

Важен въпрос ще бъде дали и кога Санчес, който ръководи правителство на малцинството, би могъл да свика предсрочни парламентарни избори, които би трябвало да се състоят през 2020 г.

Заместник-председателят на Вокс Виктор Гонсалес каза пред Ройтерс, че не бърза, тъй като е убеден, че партията му едва започва да набира сили.

"Ако сега има избори, ще имаме по-малко депутати, отколкото ако са през 2020 г.", отбеляза той.

Все още има много неизвестни, не на последно място за това кой в крайна сметка ще управлява Андалусия. Консултациите едва започват.

Анализатори смятат, че най-вероятен изглежда десен съюз, при който Вокс ще подкрепи Народната партия и дясноцентристката партия "Гражданите" ("Сиудаданос"). Подобна коалиция обаче с крайната десница може да затрудни европейските амбиции на "Гражданите".

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?