Изборите в Австрия може да родят нова управляваща коалиция

Изборите в Австрия може да родят нова управляваща коалиция

Избори за австрийския Национален съвет - долната камара на парламента се провеждат в неделя, съобщават световните агенции. Около 6,1 милиона избиратели имат право на глас, определящ кои партии ще получат място в 183-членния Национален съвет. Влизането се осигурява при спечелени 4 процента от гласовете на национално равнище или определен брой проценти в един от избирателните региони, вариращ между 20 и 25 на сто.

Обикновено австрийците не прибягват до второто правило, но тази година то може да се окаже от значение за крайнодесния "Съюз за бъдещето на Австрия" /СБА/, който влиза в управляващата коалиция с Австрийската народна партия /АНП/ на канцлера

Волфганг Шусел. Статистиките сочат, че СБА може да не преодолее 4-процентовата бариера, но да спечели мандат в провинция Каринтия, чийто министър-председател е основателят на консервативната партия Йорг Хайдер, отбелязва Асошиейтед прес.

Социологическите проучвания показват, че първите две места на изборите вече са определени съответно за АНП и Австрийската социалдемократическа партия /АСП/, като първата поддържа преднина пред втората още от пролетта.

Разликата на АНП пред АСП се е стопила заради скандала около банката БАВАГ, която през 2003 г. е поела разноските на пътуване на Шусел до България. Някои политици обвиниха канцлера, че е приел непозволен подарък.

За третото място на изборите добри шансове има Австрийската партия на свободата /АПС/, счита институтът "Маркет". Той подчертава, че проучванията действително не показват голяма преднина за дясната партия, но много избиратели не си признават, че ще гласуват за нея.

Най-вероятна е широка коалиция между АНП и АСП с канцлер Шусел, коментира Ройтерс.

Ако Народната партия на канцлера Волфганг Шусел и партията на Зелените наберат необходимите гласове, като ориентировъчна цел в партията на канцлера се смятат най-малко 95 мандата, то шансовете Народната партия да направи правителство със Зелените, са добри, пише в неделя “Курир”, цитиран от БТА. Изданието допълва обаче, че е много вероятно избирателите да определят сформирането на нова коалиция между двете големи партии в страната Народна/Социалдемократическа. В полза на коалицията със зелените е фактът, че това ще е първата подобна констелация в Европейския Съюз. Освен това канцлерът ще трябва да даде по-малко министерства, отколкото на социалдемократите.

Предимство на голяма коалиция със социалдемократите от гледна точка на Народната партия е, че правителство ще е по-стабилно и че като "по-малката партия" в правителството социалдемократите ще бъдат заставени да слушат и за известно време няма да съществува досадната конкренция за канцлерския пост.

Ако бъдещата коалиция е със социалдемократите, в Народната партия смятат, че ще трябва да им бъдат дадени външното, социалното, транспортното, на образованието и евентуално министерството на икономиката. На Народната партия остават канцлерския пост, финансовото, вътрешното, на науката, части от социалните грижи, околната среда и селското стопанство. В

Народната партия дори се правят предположения, че след две-три години е възможно Волфганг Шусел да отстъпи канцлерския пост.

Като програмиран наследник се сочи сегашния министър на селското стопанство Йозеф Прьол.

Споделяне

Още от Свят