Изборите в Чехия доведоха страната до патова ситуация

Парламентарните избори в Чехия доведоха страната до патова ситуация, след като опозиционната дясна Гражданска демократическа партия (ГДП) е спечелила най-много гласове, но не и мнозинство на първите избори, след като страната стана член на Европейския съюз през 2004 г.

Консервативната партия и двата ѝ по-малки евентуални съюзника - зелените и християндемократите, ще имат 100 места в 200-местната долна камара на парламента. Същия брой места ще получат и управляващите досега социалдемократи и крайнолевите комунисти.

Министър-председателят Иржи Пароубек отказа да признае изборна загуба. Той каза, че може да оспори резултатите във върховния съд, заради клеветническата, по думите му, кампания срещу него в дните преди вота.

Неговата Социалдемократическа партия печели 74 места в парламента, а съюзниците им от крайнолявата компария получава 26 места.

Независимо от създалата се ситуация, възлагането на правителство ще бъде възложено първо на ГДП, която спечели най-много места (81). Това потвърди президентът Вацлав Клаус.

Резултатите показват, че предварителните очаквания изборите да сложат край на продължилата 4 години политическа нестабилност, няма да се сбъднат.

Изходът от вота ще предизвика разочарование на финансовите пазари, тъй като първоначалните резултати от екзит половете показваха ясна победа на дясноцентристкото мнозинство, което може да осъществи данъчните реформи, които икономистите смятат, че са необходими за страната.

Първоначалното победно настроение в централата на ГДП в Прага премина в нервно очакване, след като започнаха да излизат резултатите от повече избирателни секции.

Социалдемократите доминират управлението на Чехия през последните осем години. Тяхната кампания бе фокусирана върху темите здравеопазване, пенсии и данъци, но периодът на управлението им бе белязан от редица корупционни скандали.

По-рано тази седмица се стигна и до побой между министъра на здравеопазването Дейвид Рат и бившия зам.-председател на партията Мирослав Мацек, който бе показан по телевизията.

Лидерът на ГДП Мирек Тополанек твърди, че ще се опита да състави правителство, но не изясни как възнамерява да постигне мнозинство, отхвърляйки възможността да състави широка коалиция със социалдемократите.

Споделяне

Още от Свят