Изборите в Чехия: страх от мигрантите в страна, където мигранти няма

Изборите в Чехия: страх от мигрантите в страна, където мигранти няма

Мигранти с бурки и хиджаби нападат чешка пенсионерка, ритват проходилката ѝ и я оставят на земята, след което се втурват към сграда с надпис "Социални помощи".

Видеоклипът на кампанията на крайнодясната партия "Блок против исляма" продължава: "Вие трябва да решите дали трябва да се дават пари на нашите деца и пенсионери, или на мюсюлманите и африканците".

"Блокът против исляма" е една от общо 31 политически формации, които ще участват в парламентарните избори в Чехия в петък и събота.

Това далеч не е единствената партия, експлоатираща тази тема. Също като Националния фронт във Франция, Герт Вилдерс в Холандия, Алтернатива за Германия и Австрийската партия на свободата, множество чешки партии залагат на страховете, предизвикани от рекордния приток на мигранти в Европа.

Миграцията изведнъж стана ключова тема в предизборната кампания в Чехия, въпреки почти пълната липса на мигранти и бежанци в страната, които предпочитат да се насочват към Германия или Швеция.

Чешката република, ръководена от открито антимюсюлмански президент, до момента е приела само 12 бежанци, макар че ЕС иска от нея да приеме 1600 съгласно неговата система за разселване.

Нищо против китайците

Много чешки партии печелят политически дивиденти, като се възползват от страха от тероризма, ислямистката заплаха и опасенията за изчезване на икономическия просперитет.

"Това няма много общо с реалността, защото тук всъщност няма мигранти", казва анализаторът Иржи Пехе, интервюиран от АФП.

Според допитване на Института за проучване на общественото мнение към Чешката академия на науките около 60 на сто от чехите са против приемането на мигранти, а само около 3 на сто го одобряват.

Прага протестира енергично против предложената от ЕС програма за разселване на бежанци, както го сториха нейните полски, унгарски и словашки съседи.

"Имаме нужда от преграда срещу омразната идеология на исляма", заявява Томаш Ерлих, жител на Прага, решил да гласува за антимигрантската партия "Свобода и пряка демокрация" (СПД) на родения в Токио бизнесмен Томио Окамура.

Ислямът "е несъвместим с демокрацията, законите и европейските ценности. Опитът на Запада го показва ясно", настоява Ерлих.

Той обаче отрича, че е ксенофоб, защото "няма нищо против китайците и виетнамците, които са интелигентни и работят невероятно упорито".

По данни на Института за проучване на общественото мнение около 7,3 на сто от избирателите смятат да подкрепят СПД, което е над 5-процентовата бариера за влизане в долната камара на 200-местния парламент.

Понякога наричан "чешкия Тръмп" от медиите, бизнесменът милиардер Андрей Бабиш, чието популистко движение "Действие на недоволните граждани" (АНО) се очаква да спечели изборите с 30,9 на сто от гласовете според Института за проучване на общественото мнение, също не крие враждебността си към приемането на мигранти.

Търговията със страх

"При нас почти няма имигранти, страната е в добър период от икономическа гледна точка, и въпреки това сред хората има недоволство и дори гняв", констатира анализаторът Йозеф Млейнек от Карловият университет в Прага, интервюиран от АФП.

"Аз самият се питам какви са причините. Мисля, че става дума за комбинация от лична неудовлетвореност и общ проблем", казва той. "Например, Бабиш повтаря, че корупцията е навсякъде и хората започват да го приемат присърце".

През септември безработицата в Чехия достигна само 3,8 на сто, най-ниското равнище от 1998 г., а централната банка прогнозираше ръст от 3,6 на сто в края на годината.

При все това "чешката политическа сцена се изроди в търговия със страх", смята Пехе.

Според президента Милош Земан миграционната вълна е "организирана инвазия", а мюсюлманите "са невъзможни за интегриране".

Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП) на сегашния премиер Бохуслав Соботка, която се очаква да гласуват 13,1 на сто от избирателите, обещава "спиране на незаконната миграция".

Най-старата чешка дясна партия, "Гражданската демократическа партия", от своя страна иска страните, които се окажат неспособни да защитават собствените си граници, да бъдат изключени от шенгенското пространство.

 

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа