Изборите в Гърция могат да се окажат съдбоносни за еврото

Нова демокрация и ПАСОК едва ли ще имат мнозинство да управляват

Изборите в Гърция могат да се окажат съдбоносни за еврото

Шести май може да се окаже съдбоносен за еврото. Това пише германското списание "Фокус", като подчертава, че парламентарните избори в Гърция на тази дата и вторият решителен тур на френските президентски избори са особено значими, тъй като от техния изход зависи бъдещето на общата европейска валута.

Според сп. "Фокус" изборите в Гърция са от жизнено значение, защото двете големи партии в страната Нова демокрация и ПАСОК, които са поели ангажимент пред Брюксел да запазят политиката на рестрикции, въпреки бонуса от 50 места в парламента, който се дава на първата партия, спечелила вота съгласно избирателния закон, не могат да съберат заедно необходимия минимум от 36 на сто от гласовете.

Гневът на гърците заради съркращенията е голям, фалитът бе избегнат, но безработицата надхвърли 22 на сто, а безработицата сред младите хора е 50 на сто, допълва изданието.

В статията се посочва, че този гняв на обществото се експлоатира от партии, вляво и вдясно от центъра, които се обявявят против меморандумите за сключените заеми и които твърдят, че Гърция е превзета от кредиторите.

Списанието пита какво ще стане с програмата за спасяване на Гърция след изборите в случай че в страната не бъде съставено стабилно коалиционно правителство, още повече, че соченият за ней-вероятен премиер след изборите Андонис Самарас с тежко сърце прие рестриктивната програма.

Гръцките избори са от екзистенциално значение и най-малкото отклонение от реформаторската програма няма да бъде прието от кредиторите на Гърция, твърди германски икономист, цитиран от списанието.

"Фокус" предупреждава, че ако ситуацията в Гърция ескалира, дълговата криза може да въвлече и други страни с бюджетни дефицити.

Двете основни партии с по-малко от 30% от гласовете

Двете основни партии в Гърция Нова демокрация и ПАСОК събират по-малко от 30 на сто от гласовете, което означава, че е изключена нова правителствена коалиция между тях, а в новия парламент ще влязат десет партии, сочи допитване, публикувано от гръцкия вестник "Пондики" по повод предстоящите парламентарни избори в страната на 6 май.

В него процентите за Нова демокрация са 17,5 на сто, за ПАСОК - 12 на сто, СИРИЗА - 9 на сто, Комунистическата партия - 8,5 на сто, "независими гърци" - 8 на сто, Демократична левица - 7 на сто, "Златна зора" - 4,5 на сто, Еколози Зелени - 3 на сто, ЛАОС - 2,5 на сто и Демократичен алианс също 2,5 на сто.

11 на сто гласуват "въздържали се" или пускат празна бюлетина. Нерешилите за кого да гласуват са 8,5 на сто.

Друго проучване на агенция VPRC пък, цитирано от сп. "Епикера", показва, че Нова демокрация е получила известна преднина и че подадените за нея гласове са 22 на сто срещу 14,5 за ПАСОК, а също и че в новия гръцки парламент ще влязат осем партии. Следват СИРИЗА - 13 на сто, Комунистическата партия - 11,5 на сто, Демократичната левица - 10 на сто, "независими гърци" - 9 на сто "Златна зора" - 5 на сто, ЛАОС - 3,5 на сто, Еколози Зелени - 2,5 на сто. По 1,5 на сто са получли Демократичен алианс и "Гражданска колесница".

3,5 на сто от избирателите са заявили, че ще гласуват за друга партия, а 24,1 на сто, че ще се въздържат или ще пуснат празна или невалидна бюлетина.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?