Изборите в Иран заплашени от бойкот

В Иран се провеждат избори за парламент, в които се очаква консервативните религиозни хардлайнери да спечелят още по-голямо влияние в страната.

Реформаторите обещаха да бойкотират изборите, поради което се очаква участието в тях да е слабо, особено от страна на младите хора, предаде Си Ен Ен.

Изборите бяха засенчени от наложената забрана за участие на повечето реформаторски кандидати и ударът върху реформистките медии.

Върховният религиозен водач на Иран, аятолах Али Хаменеи, обвини враговете на страната, че се опитват да спрат гласоподавателите да отидат пред урните. Докато самият аятолах даваше гласа си, той призова за високо участие и заяви, че нищо не може да спре хората, които искат да гласуват.

Реформаторите твърдят, че изборите са предрешени, защото много техни хора са били изключени от консервативния съвет с право на вето, утвърждаващ кандидатурите. Най-голямата реформаторска партия - Фронтът за участие, изцяло бойкотира изборите.

Кореспондент на Би Би Си в Техеран съобщи, че много хора, които на предишните избори са гласували за реформаторите, са казали, че този път няма да гласуват. Някои са разочаровани от грешките на реформаторите, други - защото смятат, че нямат достатъчно избор.

В досегашния парламент огромно мнозинство имаха реформаторите - 210 от общо 290 депутати.

Повечето прогнози за резултатите от днешните избори предвиждат реванш за победените през 2000 г. консерватори заради големия брой анулирани реформаторски кандидатури.

Право на глас на парламентарните избори в Иран имат всички граждани на възраст над 15 години и от двата пола. Датата за втория тур на изборите ще бъде определена идния месец.

Споделяне

Още от Свят