Изборите в Каталуня: предизвикателството на компромиса

Изборите в Каталуня: предизвикателството на компромиса
Кампанията за регионалните избори в Каталуня на 21 декември започва официално във вторник. Социологическите анкети сочат изравнени позиции на политическите партии, които са за и против независимост. Изходът обаче ще определи бъдещето не само на Каталуния и на Испания, но и на други европейски страни и на институциите на ЕС. 
 
Тези избори бяха предизвикани от правителството в Мадрид, след като то задейства член 155 на испанската конституция през октомври - ход без прецедент, довел до формалното суспендиране на автономията на областта. Испанският премиер Мариано Рахой се надяваше, че това ще му помогне да спечели време, докато работи за потушаване на отцепническите настроения, включително и чрез лансиране на идеи за разширена автономия на Каталуния в бъдеще. Сега нещата отново са тръгнали към ускорение. Може би предстои още по-голяма, а не по-малка политическа бъркотия. 
 
Политическата битка върви ръка за ръка с юридическата. Днес съдия от испанския Върховен съд постанови да останат в ареста сваленият вицепремиер на Каталуня Ориол Жункерас и още трима обвиняеми във връзка с опита за отцепване на автономната област. Шестимата други задържани ще бъдат освободени под гаранция - 100 000 евро за всекиго. Сега те са задържани по обвинения в противодържавна дейност, организиране на бунт и злоупотреба с обществени средства. Те отричат всички тези обвинения. Активистите на движението за независимост започнаха кампания "жълта лента" в подкрепа на министрите, които те смятат за политически затворници. 
 
Властите в Мадрид обаче са обезпокоени от евентуален "ефект на мъченичеството", ако те не бъдат освободени. Отговорът на испанското правителство на референдума от 1 октомври се хареса извън Каталуния, но бе оценен като провокативен и пресилен от самите каталунци. Вероятно в опит да демонстрира гъвкавост, оттогава Мадрид възприе по-предпазлив подход към начина на прилагане на член 155. Въпреки, че централните власти поеха контрол над финансите на Каталуния, те например се въздържат да спрат или пряко да управляват нейното радио и телевизия. 
 
Междувременно отстраненият каталунски президент Карлес Пучдемон потърси убежище в Брюксел заедно с четирима от своите министри. Тази постъпка предизвика разделение сред привържениците му. Някои я смятат за случай на принудително изгнание, други - за бягство от отговорност. В момента Пучдемон изглежда като самотна фигура. Той заяви, че Каталуния трябва да се отцепи от "декадентския" Евросъюз - намерение, което разделя мненията в регион, в който привързаността към ЕС е силна.
 
Много каталунци са обезпокоени, след като хиляди компании обявиха, че ще се изнесат извън областта. 
 
Отношението на Мадрид е непопулярно в Каталуния. Въпреки това каталунското обществено мнение е фрагментирано и поляризирано, а не обединено по въпроса за пътя, който трябва да се следва. Подкрепата за и против независимост не съвпада с разграничението ляво-дясно. Каталунските (политически) групи, близки до испанското (ляво-)прогресивно движение "Подемос", са против независимостта, но искат законен и обвързващ референдум, резултатът от който Мадрид да зачете.
 
Центристкото движение "Сиудаданос" ("Гражданите") бележи възход в анкетите с обещанието да даде приоритет на политики за социална справедливост и да застане над темата за независимостта, което напомня, че тези избори не са двузначен избор и че изходът им ще зависи от изграждането на коалиции. 
 
Каталунските радикали говорят за исторически аспирации (към независимост), които са били погазени при режима на Франко и които отново са в опасност. По-непосредствената реалност е, че пост-франкистката регионална автономия на Каталуния сега се нуждае от ново начало и укрепване. Гласуването този месец е ключов тест за каталунската и испанската демокрация.
 
Кампанията трябва да се развива свободно, мирно и в рамките на закона, а резултатът трябва да бъде зачитан. Диалогът и компромисът остават добри опции. Следващите три седмици ще покажат дали те са реалистични. 
 
 
По БТА.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят