Изборите в Румъния - неравна битка

Изборите в Румъния - неравна битка

В ярката политическа обстановка в Румъния, доминирана от призраци от миналото, хитри бизнесмени и техните синове и дъщери, Юлиан Кръчун е свежо изключение. Ако бъде избран на 9 декември, 34-годишният експерт по информационни технологии ще бъде първият човек с увреждания, който някога е влизал в румънския парламент.

Първата задача на Кръчун ще бъде да се увери, че мраморното стълбище, водещо към "Дома на народа", огромна сграда, проектирана по заповед на комунистическия диктатор Николае Чаушеску през 80-те години, която сега приютява румънския парламент, е снабдено с рампа за инвалидни колички.. Засега охраната го е инструктирала да използва задната врата на парламента, където има такава рампа.

Кандидатурата на Кръчун се простира отвъд правата на хората с увреждания. "Омръзна ми да виждам, че мнозинството от младите румънци нямат модели в живота, нямат воля и мотивация да направят нещо с живота си", каза той на нашия кореспондент.

След като от две години движи мотивационен проект, наречен СтартЕво, в който известни артисти, журналисти и предприемачи разказват своите успешни истории и предлагат менторство на младите румънци с бизнес идея или неразработен талант, Кръчун се надява да разгърне това усилие в национален мащаб. Той се присъедини към редиците на Гражданска сила, разклонение на по-голямата Демократично-либерална партия (ДЛП) на президента Траян Бъсеску, защото тя беше "най-малко лошата опция".

Всички политически партии в Румъния са виновни за нещо, казва той. Всички имат странни членове. Новата партия, чийто кандидати участват в обща листа с тези на ДЛП, е "най-новата политическа единица и има много нови хора".

Надпреварата на Кръчун за място в Сената от избирателната колегия в Букурещ е неравна, тъй като основният му опонент от Социал-либералния съюз (СЛС) на премиера Виктор Понта е не кой да е, а Дан Войкулеску, един от най-влиятелните медийни магнати и бивш сътрудник на тайната полиция Секуритате. Срещу Войкулеску, чието състояние се изчислява на 650 милиона евро, се води дело за корупция и пране на пари и той използва трик, за да избегне присъда: по-рано тази година подаде оставка от Сената, за да бъде прехвърлено делото му в друг съд. Ако бъде избран отново, съдът ще бъде сменен пак и междувременно може да изтече давността на обвиненията.

"Започнах с почти нулеви шансове. Той е един от най-богатите румънци, аз съм нормален човек. Той има хиляди служители, аз имам хиляди приятели. Той притежава 40 процента от всички медии в Румъния, аз имам страница във Фейсбук", признава Кръчун. Но той е убеден, че румънците ще чуят неговото послание за надежда, за промяна на нещо в страната, като се започне с практическо обучение и установяване на нови модели за подражание в обществото.

Неговият коз е фактът, че се е справил въпреки всички проблеми, че е завършил университет, получил е работа и е започнал собствен бизнес въпреки мускулната си атрофия и обществото, което предлага малко възможности на хората с увреждания.

"Да, телевизионните канали на г-н Войкулеску се опитаха да игнорират моето присъствие.. Те казват, че съм използван от други хора и че трябва да си стоя вкъщи и да си гледам здравето. За щастие, аз съм напълно различен от всеки друг кандидат и мен не могат да ме атакуват: не съм бил в Секуритате, не съм работил с държавата, нищо не съм откраднал".

Проучванията на общественото мнение сочат категорична преднина за СЛС с над 60 процента от гласовете, а партията на Кръчун се котира с едва 17 процента. Но самият факт, че Кръчун участва в надпреварата, въпреки неравните шансове, е знак, че може би не цялата надежда за младото поколение в Румъния е загубена.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани