Изборите в САЩ съхраниха политическото статукво и показаха дълбокото разслоение в обществото

Победата на Обама – нетипична за Америка

Изборите в САЩ съхраниха политическото статукво и показаха дълбокото разслоение в обществото

Силно разделена Америка даде на президента Барак Обама втори мандат: необичаен резултат, като се има предвид икономическата ситуация, при която той трябваше да е обречен, според обичайните правила на изборната гравитация. След милиарди долари, похарчени в предизборната кампания, хиляди реклами, изпълнени със злостни атаки и безпрецедентна намеса на външни групи с "дълбоки джобове", балансът на силите изглежда забележително същия както преди, пише в коментара за изборите в САЩ онлайн изданието на сп. "Икономист" в сряда.

Победата на Обама е резултат на уникалната коалиция, която той създаде преди четири години – коалиция, отразяваща променящото се естество на американския електорат с намаляващо влияние на белите американци и нарастващо влияние на латиносите, отбелязва "Уолстрийт джърнал". Със спечелен втори мандат Обама отново се изправя пред разделен Конгрес – демократите запазват мнозинството си в Сената, а републиканците в Камарата на представителите. След приключването на изборите във вторник вечерта, Вашингтон остава същия като във вторник сутринта, независимо от шестте милиарда долара, пръснати за кампанията и 1.2 милиона политически реклами по време на президентската надпревара.

Обама каза на поддръжниците си в Чикаго, че е чул призива на избирателите за преодоляване на партийния блокаж във Вашингтон. Той е готов да търси диалог с републиканците.

Какъв прочит на загубата ще дадат републиканците

Въпросите, пред които сега са изправени републиканците, едва ли са големи. Като удобна интерпретация на тяхната загуби може да се посочи, че техният кандидат Мит Ромни показва добро представяне в популярния вот, в който изостава от Обама едва с един или два процента. Може да се твърди, че тези почти изравнени позиции показват, че милиони американци са разочаровани от президента и са били готови да прегърнат републиканската алтернатива, пише "Икономист".

Този прочит на изборите би хвърлил вината върху Ромни и висшите му съветници за грешки в стратегията на кампанията, като провала им да атакуват ефективно кампанията на Обама през лятото, представяща претендента на републиканците като безсърдечен плутократ. Би могло да се посочи и това, че Обама успя да стигне до повече индивидуални избиратели, чрез внимателно, базирано на предварителни данни микротаргетиране на избиратели, с помощта на широка мрежа от сътрудници по места и доброволци, като по този начин успя да "изстиска" и последния възможен глас в колебаещите се щати.

Републиканците несъмнено ще кажат, че тяхната партия грешно е избрала умерен кандидат и е платила цената за това. Дясното крило на партията никога не повярва напълно на Ромни, който е повече бизнесмен и човек на сделките, отколкото идеолог.

Демографските знаци

Републиканците обаче не могат да избегнат сметки, свързани с демографските знаци на тези избори. Белите гласоподаватели са били едва 72% от електората през 2012, според данни от екзит пола на СиЕнЕн. Ромни спечели тази група (най-вече белите мъже), както и възрастните, със солидна преднина. Но това бе недостатъчно, за да се пребори с коалицията на Обама, състояща се от млади хора, жени (по-специално неомъжени и с дипломи от колеж), чернокожи и преди всичко – латиносите.

Кампанията на Обама успя да мобилизира най-надеждната му основа: малцинства, младежи и жени, посочва в анализа си в "Уолстрийт джърнал" Колин Маккейн Нелсън.

Съдейки по данни от екзит пола, Обама е бил подкрепен от 93% от чернокожите избиратели и от 69% от испаноезичните.

Победата на Обама – нетипична за САЩ

Победата на Обама е нетипична за САЩ: Нито един действащ президент след Франклин Делано Рузвел през 1940 г. не е бил преизбиран при толкова високи нива на безработицата (7.9% в момента).

С похарчени общо 6 млрд. долара, изборната кампания през 2012 г. се оказа и най-скъпата в историята на САЩ въобще. При това, отбелязва и "Уолстрийт джърнал", изборите потвърдиха статуквото. Обама запази президентския пост, Конгресът остава разделен.

Факт е обаче, че изборните резултати показват одобрението към политиката на Обама. Много избиратели дават положителна оценка на администрацията му, но мнозинството се изказа за отмяна на закона на Обама за здравеопазването. Над половината избиратели казаха, че правителството се наема с прекалено много функции, които е по-добре да бъдат прехвърлени на физически лица и частния бизнес – позиция, която бе един от лайтмотивите в кампанията на Мит Ромни. Около 50 на сто от избирателите смятат, че политиката на Ромни е в полза на богатите.

Разслоена Америка

"Ню Йорк таймс" също отбелязва, че изборната победа на Обама не означава, че разединената американска нация вече се е сплотила. Изданието посочва енергичното одобрение на икономическия курс на президента, който залага на увеличение на работните места, реформа в здравеопазването, повишение на данъците и балансирано съкращаване на дефицита, също така умерена политика в областта на имиграцията, абортите и еднополовите бракове.

В същото време гласуването разкри разривът в обществото – състоятелните подкрепиха Ромни, по-бедните – предимно Обама. Ясно се вижда и разслоението на обществото по възраст, пол, раса и вероизповедание.

Фактът, че изборните резултати бяха предопределени от относително неголям брой избиратели в относително неголям брой щати, не е най-добрата характеристика за националния изборен модел.

Резултатът от изборите е: "Възрастните и белите срещу младите и смуглите", пише в заглавие "Дейли Бийст".

На изборите през 2008 г. поколенческите и расовите предпочитания бяха най-контрастни в сравнение в предходни избори. Тогава за Обама гласуваха 95% чернокожи и 66% латиноси. На сегашните избори тази тенденция се съхрани и задълбочи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят