Изборите в Шлезвиг-Холщайн бележат ново поражение за партията на Шрьодер

Проведените избори в провинция Шлезвиг-Холщайн бележат ново поражение за Социалдемократическата партия (СДП) на германския канцлер Герхард Шрьодер, която загуби от християндемократите, но ще остане на власт благодарение на партията на датското малцинство.

Според предварителните резултати, оповестени от избирателната комисия, СДП печели 38,7 процента от гласовете (при 43,1 на сто през 2000 г.) а Християндемократическият съюз (ХДС) - 40,2 процента (при 35,2 на сто през 2000 г.).

Зелените, партньори на СДП, получават 6,2 процента от гласовете, с което запазват позициите си отпреди пет години.

От 69 места в регионалния парламент коалицията СДП - Зелени разполага с 33 места (29 за СДП и 4 за Зелените), а консервативната опозиция ХДС и либералите - 34 места (30 за християндемократите и четири за либералите).

Партията на датското малцинство, която има двама депутати, ще наклони везните.

Премиерът на провинцията Хайде Симонис каза, че е готова да започне преговори с партията на датското малцинство, която винаги е заявявала, че е готова да толерира социалдемократическо правителство.

Изборите в провинцията бяха очаквани като тест за социалдемократите, които посред последните социологически проучвания отново покачват рейтинга си след серия поражения на местни избори през последната година.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?