Изборите в София - голямо изпитание за сини и червени

Предстоящите кметски избори в София се очертават като сериозно изпитание за БСП и Синята коалиция. На този етап въпросът не е какви шансове имат да ги спечелят, а дали и как могат да запазят достойно лице пред избирателите си и ще успеят ли да решат вътрешните си проблеми.

Спокойствие демонстрира само лагерът на победителите. ГЕРБ не бърза да обявява кандидатура, но в същото време достатъчно рано пусна в публичното пространство името на министъра на образованието Йорданка Фандъкова, за да тества реакциите. До момента те са такива, каквито се очакваше – няма възторзи, но няма и негативни реакции, като според повечето мнения кандидатурата е приемлива, тъй като Фандъкова все пак има опит в общината като зам.-кмет на Бойко Борисов.

И това обаче няма особено значение, защото единствено важно е какво ще каже Борисов, а той е човекът, който представлява ГЕРБ и който печели основния вот за партията и нейните кандидати.

При победените ситуацията е тежка, защото подготовката за частичните избори през ноември няма как да прескочи въпроса защо загубиха националните избори през юли, кой носи отговорност и на какво трябва да заложат занапред.

В БСП, която никога от началото на прехода не е печелила кметския пост в "синя" София, има само една кандидатура за столичен кмет – на общинския съветник Георги Кадиев. Той бе утвърден от столичната организация, но среща съпротива от страна на лидера Сергей Станишев, който не иска тяснопартиен кандидат, а човек, който да привлече и избиратели извън БСП.

Другата вероятна причина е, че Кадиев е от лагера, който иска оставката на Станишев от лидерския пост и темата за номинацията в София и за разместването на пластовете по върховете на БСП с оглед на предстоящия конгрес няма как да не са взаимно обвързани.

Не толкова кризисна изглежда отстрани ситуацията в Синята коалиция, но това е само на пръв поглед.

Първо, СДС и ДСБ все още не са решили дали изобщо ще се явяват като коалиция и на тези избори, дали да участват в тях заедно или поотделно или да подкрепят кандидата на ГЕРБ.

От двете централи казаха пред Mediapool, че това предстои да се изясни до сряда. Нагласите в ръководствата на СДС и ДСБ са двете партии да се явят заедно.

"Ако това не се случи, ще поставим под съмнение парламентарната група на Синята коалиция и групата на "Алианс за София" в Столичния общински съвет", заявиха пред Mediapool участници в разговорите.

Решаването на този кръг от въпроси пречи на десните да достигнат до същинската тема за кандидата.

На този етап от СДС лансират единствено името на бившия председател на СОС и настоящ общински съветник Владимир Кисьов. От страна на ДСБ значителна подкрепа има най-активният общинар за последните два мандата Вили Лилков. По подобие на Фандъкова и Кадиев, това са кандидати, тясно свързани с делата в кметството, но все не е ясно дали те ще са сред номинациите на десницата.

След приключването на преговорите за общо явяване, СДС и ДСБ трябва да започнат и вътрешнопартийните си процедури по издигане на кандидатури и едва след това може да се постигне консенсусната фигура.

Кметските избори дадоха пореден повод на СДС - София да търси някакъв реванш срещу лидера на партията Мартин Димитров. Другият проблем е, че софийската организация на СДС въобще е против какъвто и да е алианс с ДСБ, а активът на ДСБ в София е силно настроен срещу "клиентелистите" от СДС - София. Това означава, че каквито и да е договорки между партийните ръководства могат да бъдат саботирани отдолу.

Към това се добавя и дилемата, която стои пред СДС, откакто ГЕРБ започна да участва в избори – дали да не се даде подкрепа за Бойко Борисов, вместо да се издига самостоятелен кандидат, който няма особени шансове за победа.

В ДСБ по-скоро са на мнение, че трябва да дадат възможност на собствените си избиратели да гласуват и затова не бива да пропускат такива знакови избори като тези в София. Източници от "Кърнинградска" казаха пред Mediapool, че лидерът на партията Иван Костов засега се е дистанцирал от въпроса за кметския вот и е оставил решението на софийската организация.

Времето, необходимо на СДС и ДСБ да решат проблемите до евентуалното излъчване на някакъв кандидат, ще забави значително старта на кампанията им.

А тя и без това се очертава да е доста странна и нееднозначна, защото сините са част от мнозинството, което подкрепя правителството на ГЕРБ, но не участва в него.

На този фон "изненадата" на парламентарните избори Яне Янев декларира публично намерението си да изчака развитието на нещата и евентуално да се прикачи към някой от фаворитите. По думите му първите две опции са неговата партия РЗС да подкрепи ГЕРБ или Синята коалиция. Янев заговори и за самостоятелно участие, но то може единствено да разсее гласове от тези две формации, отколкото да постигне някакъв значим резултат.

Споделяне

Още по темата

Още от България