Изборите в Тюрингия ще бъдат сериозна проверка за "Алтернатива за Германия"

Изборите в Тюрингия ще бъдат сериозна проверка за "Алтернатива за Германия"

Изборите през уикенда в малката източногерманска провинция Тюрингия се очертава да бъдат ключов тест за крайнодясната националистическа партия "Алтернатива за Германия" (АзГ). Те ще се състоят след терористичното нападение този месец на крайнодесен активист срещу синагога, което отекна из цялата страна, предава ДПА. Напрежението преди неделните избори се засили и след изявление на Майк Моринг, регионален лидер за Тюрингия на консервативния Християндемократически съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел. Той каза, че е получавал смъртни заплахи от крайнодесни екстремисти и му е бил даден краен срок да прекрати предизборната си кампания.

Анкетите сочат, че подкрепата за АзГ е спаднала, след като 27-годишен немец, въоръжен с експлозиви и огнестрелно оръжие, се опита този месец да влезе в синагога в град Хале в съседната на Тюрингия провинция Саксония-Анхалт. Двама души, една минувачка и един мъж в закусвалня за дюнери, бяха убити от нападателя, който после призна, че е действал по крайнодесни и антисемитски подбуди.

Германски политически лидери се присъединиха към еврейски групи и анализатори и хвърлиха вината за нападението върху ксенофобската АзГ. "Те чудесно умеят това - да пристъпват внимателно, да балансират, стараейки се да не влязат в нарушение на наказателното право", каза Абрахам Лерер, вицепрезидент на Централния еврейски съвет в Германия, в телевизионно интервю след събитията в Хале.

Но популярният премиер на Тюрингия Бодо Рамелов смята, че е прекалено лесно да се обвинява АзГ. "АзГ само извади наяве това, което вече съществуваше", каза Рамелов за ДПА. "Но тя е и маша на крайнодeсните екстремисти", каза премиерът, който през 2014 г. стана първият лидер от крайнолявата партия "Левите", оглавил правителство в германска провинция. В неделя той ще се бори за втори мандат.

Огласените в събота резултати от анкета на берлинската агенция "Форза" показват, че подкрепата за АзГ на национално ниво е спаднала на 13 на сто спрямо 14 пункта преди месец. Директорът на "Форза" Манфред Гюлнер каза, че преобладаващото мнозинство избиратели, които не подкрепят АзГ, смятат, че партията - чрез своя език и позиции - носи известна отговорност за крайнодясното насилие, а твърдите ѝ поддръжници не са толкова убедени в това. "Ядрото поддръжници на АзГ не се смущават от актове на насилие като този в Хале и остават верни на партията", каза Гюлнер.

И наистина подкрепата за АзГ в Тюрингия скочи от 10,6 процента на миналите избори до 20-24 процента според последните проучвания сред избирателите в провинцията, където са живели някои от най-големите имена на германската култура, сред които Бах, Гьоте и Шилер. Но даже и подкрепа от около 20 на сто е доста по-малко от подкрепата за АзГ в провинцията през август и септември.

Тюрингия има дълга промишлена история, сега в икономиката ѝ преобладават туризмът и автомобилостроенето, водещи корпорации в областта ни фотониката и оптиката. След като през 2013 г. бе създадена като антиевропейска партия, АзГ рязко се измести вдясно, а напоследък застана на антиислямски и антибежански позиции. В резултат популярността на партията много се повиши веднага след бежанската криза през 2015 г. Сега тя е представена във всичките 16 провинциални законодателни събрания, както и в националния парламент в Берлин.

Шефът на АзГ за Тюрингия Бьорн Хьоке, който е и водач на радикалната крайнодясна фракция в партията "Дер Флюгел" (Крилото), е изключително спорна фигура. Понякога той използва език, който напомня за Третия райх на Хитлер. Преди две години той заклейми берлинския Мемориал на избитите евреи в Европа, наричан още Мемориал на Холокоста, като каза, че немците са "единственият народ в света, който е поставил паметник на срама в центъра на своята столица".

Изборите в Тюрингия ще се състоят в момент, когато две други източногермански провинции - Саксония и Бранденбург - се опитват да създадат нови, вероятно нестабилни трипартийни коалиционни правителства след изборите миналия месец, откроили раздробеност на политическия пейзаж, съвпаднал с възхода на АзГ. Тъй като анкетите показват, че "Левите" водят в Тюрингия с 27-29 процента, заплахата е, че ако в неделя Рамелов излезе победител, той може да бъде изправен пред необходимостта да сглоби четирипартийна коалиция, в която участва и АзГ.

По БТА

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?