Изборите в Украйна – крачка назад за демокрацията

ЕС и САЩ разкритикуваха парламентарните избори в Украйна

Избори в Украйна, БГНЕС

На парламентарните избори в Украйна, където лидер е Партията на регионите, водена от президента Виктор Янукович, Европейският съюз и САЩ откриха множество недостатъци още преди обявяването на окончателните резултати. На Запад организацията на електоралния процес бе приета като стъпка назад в развитието на демокрацията на Украйна и като препятствие по пътя на приобщаването и към ЕС.

"Тези избори оставиха в нас смесено впечатление заради множеството недостатъци по време на изборния процес”, се акцентира в разпространеното от медиите в понеделник вечерта съвместното изявление на Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън и еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле.

Главен недостатък, според ЕС, са натискът върху опозицията и отстраняването на опозиционни кандидати, и по-специално случаят с Юлия Тимошенко, която излежава съдебна присъда в разрез с "международните норми”.

Евросъюзът настоява украинските власти "да проведат реформа в съдебната система, за да се избегнат подобни случаи в бъдеще”.

Представители на ЕС ще продължат с оценяването на постелекторалния процес и ще изнесат окончателна оценка след края на преброяването на гласовете, предупредиха Катрин Аштън и Щефан Фюле в своето изявление.

Председателят на Европарламента Мартин Шулц нарече изборите в Украйна "крачка назад за демокрацията в страната”. А според водещият европейски информационен портал EUObserver последните събития значително "са усложнили перспективата за подписване на договор за присъединяването на Украйна към Евросъюза”, което целеше да отслаби руското влияние в Киев.

Като част от проблема се посочва влиянието на икономически групировки върху политическата среда, използването на националната телевизия и държавни средства в предизборната борба от партията на Виктор Янукович, подкупването на избиратели, оказване на натиск върху други опозиционни кандидати и използването на "черен“ ПР.

Всички тези нарушения са изброени в предварителния доклад на наблюдатели от  Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Парламентарната асамблея на (ОССЕ), Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и Европейския парламент.

Същите проблеми в електоралния процес бяха посочени и от правителството на САЩ. В официално изявление говорителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тонър заяви, че проведените парламентарни избори в Украйна са стъпка назад в развитието на демокрацията в страната. От Държавния департамент посочват още, че по време на провеждането на предизборната кампания са били открити фалшификации, използване на държавни ресурси в полза на кандидат-депутати от управляващата партия, възпрепятстване на достъпа до медиите за други кандидати, а също така и оказване на натиск върху опозицията.

"Отново призоваваме правителството веднага да сложи край на избирателното преследване на политическите опоненти”, се подчертава още в изявлението на Говорителят на Държавния департамент във връзка с присъдата на Юлия Тимошенко.

Превод: Анна Радулова и Владислав Гаврилов

Споделяне

Още по темата

Още от Свят