Изборите в Украйна затъват в съдебни спорове

Изборите в Украйна затъват в съдебни спорове

Президентските избори в Украйна, чийто втори тур премина в неделя, са изправени пред перспективата да изпаднат в съдебни спорове, след като партията на загубилата надпреварата Юлия Тимошенко обяви, че ще предприеме съдебни действия за "защита на правото на честни избори".

Парламентарната фракция на Блока на Юлия Тимошенко (БЮТ) обяви във вторник, че балотажът на президентските избори, на който кандидатът на проруската опозиция Виктор Янукович победи премиера Тимошенко, е бил белязан от широко разпространени измами.

"През изборния ден станахме очевидци на цинично нарушаване на украинското законодателство от екипите на Янукович, натиск над гласоподавателите и широк арсенал от фалшификации от страна на Партията на регионите", заяви заместник-председателят на блока на премиера Серхий Соболев.

"Вследствие на това блокът Тимошенко известява, че ще защитава в съдилищата нашето право, и правата на нашите граждани, на честни и прозрачни избори", каза Соболев. Той обаче не призова за улични протести срещу изборните резултати, изтъква Ройтерс.

Преди това след среднощно заседание на парламентарната фракция стана ясно, че Юлия Тимошенко е решила да не признава победата на Виктор Янукович.

"Никога няма да призная легитимността на победата на Янукович с такива избори", казала тя и поставила задача на своите юристи да се готвят за съдебно обжалване на резултатите от гласуването. Като един от вариантите тя споменала свикването на трети тур.

По време на заседанието заместник-председателят на парламента Николай Томенко и част от фракцията на БЮТ се обявили за признаване на победата на Янукович и преминаване на Тимошенко в опозиция, но мнозинството решило да се бори за победа.

По думите на депутата от БЮТ Олег Ляшко в партиятасмятат, че в Донецка и Луганска област и в Крим в полза на кандидата на Партията на регионите са били фалшифицирани поне 1 млн. бюлетини.

По данни на ЦИК при обработени 99.94 процента от протоколите на секционните избирателни комисии Янукович е спечелил на втория тур 48.94 процента от гласовете, а Тимошенко – 45.48 процента. 4.36 процента гласувалите не са подкрепили нито един от двамата кандидати.

Обжалването ще доведе само да забавяне на встъпването в длъжност на новоизбрания президент с две-три седмици, заяви депутатът от Партията на регионите Нестор Шуфрич, според който "това съответства на характера на нашия опонент".

"Някъде дълбоко в душата си се надявахме, че ще се движим към Европа, но си останахме в Украйна", собави той.

Юлия Тимошенко ще сложи край на политическата си кариера, ако откаже да признае демократичната победа на своя опонент, предупреди ръководителят на щаба на Янукович Микола Азаров. Той отбеляза, че легитимността на балотажа е била призната от авторитетни европейски организации, които също са призовали Тимошенко да признае победата на своя опонент. "Но тя загуби своя здрав разум, загуби си главата и призовава целия народ да се бори. Да се бори против кого?",  попита Азаров.

Споделяне

Още от Свят