Оланд изпревари Саркози само с 1.5%

Изборите във Франция: Вторият тур вероятно ще е по-оспорван от очакваното

Крайната десница може да се окаже арбитър

Изборите във Франция: Вторият тур вероятно ще е по-оспорван от очакваното

Балотажът на президентските избори във Франция на 6 май вероятно ще се окаже не толкова лесен за прогнозиране и безпроблемен за кандидата на социалистите, както се очакваше досега. За определянето на крайния победител освен това може би решаващи се окажат гласовете на крайната десница.

Това показват резултатите от първия тур в неделя, на които в крайна сметка преднината на социалиста Франсоа Оланд пред настоящия президент Никола Саркози бе стопена до само процент и половина след преброяването на сто процента от гласовете. Първоначалните данни даваха значително по-сериозна преднина за Оланд от 2-3 на сто.

Според окончателните данни Оланд е получил 28.6% от подадените гласове срещу 27.1% за Саркози. Кандидатката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен събра рекордните за партията ѝ над 17,9%.

Подкрепяният от комунистите твърдолинеен ляв кандидат Жан-Люк Меланшон, който според допитванията до общественото мнение в даден момент можеше дори да победи Льо Пен в битката за третото място, се класира на първия тур на четвърто място с доста по-малък от очаквания резултат (11,1 процента), пред центриста Франсоа Байру, останал на пето място с 9,1 процента.

Франсоа Оланд заяви, че ако спечели поста, ще преориентира реакцията спрямо кризата в Европа към икономически растеж и разкриване на работни места. "Окончателното ми задължение - знам, че ме гледат и отвъд границите на нашата страна - е да върна Европа на пътя на растежа и заетостта", заяви Оланд пред ентусиазираните си привърженици в щаб-квартирата си в Тюл, южна Франция, и обеща да намали външния дълг на страната и да ускори нейния икономически растеж.

Никола Саркози пък обяви, че не губи "увереност" в спечелването на втори президентски мандат. Предизвиквайки Оланд на три дебата преди втория тур на 6 май, Саркози призова гласоподавателите от целия политически спектър да го подкрепят от "любов към родината". В реч пред привърженици в Париж, Саркози заяви, че главната грижа на французите е да запазят своя начин на живот, което той ще направи, като се пребори с незаконната имиграция, укрепи трудовия статут и защити френската идентичност.

Саркози е първият действащ президент, който остава на второ място на първи тур на избори при опит да бъде преизбран.

43-годишната Марин льо Пен заяви, че крайната десница от днес нататък е единствената опозиция на левицата. "Ние сме единствената опозиция на ултралибералната левица", каза Льо Пен пред свои привърженици в Париж. Директорът на кампанията ѝ Флориан Филипо каза, че водачката на Националния фронт ще обяви на 1 май позицията си за втория тур на изборите на 6 май.

Но по-късно заместник-председателят на Националния фронт Луи Алио намекна, че при сегашното положение Марин льо Пен няма да подкрепи официално нито един от двамата кандидати. "Имайки предвид идеите в нашата програма, смятаме, че нито един от двамата кандидати за втория тур не ги защитава, нито ги развива, така че е малко вероятно Льо Пен да подкрепи някого от тях", допълни Алио.

Доколко предвидим е вторият тур

Предварителните социологически проучвания сочеха, че 57-годишният Оланд ще спечели втория тур с между 53 и 56 процента и най-вероятно ще стане новият президент на Франция.

Според анализатори, цитирани от Ройтерс, обаче, представянето на Марин Льо Пен прави изхода от президентските избори непредвидим. Спечелените от нея над 18 процента от гласовете може да се окажат решаващи при определянето на крайния победител в двубоя между Оланд и Саркози.

Като цяло изходът от изборите е много по-несигурен, отколкото очаквахме. Вотът беше белязан от кризата. Задава се доста тежка кампания, а пазарите няма да харесат това. Това няма да е много проевропейска кампания, казва икономистът от "БНП Париба" Доминик Барбе.

Анализаторите на финансовите пазари смятат, че който и да победи след две седмици, той ще трябва да наложи по-сурови мерки за икономии от тези, за които и двамата кандидати говореха по време на предизборните си кампании. Победителят ще трябва да съкрати държавните разходи, както и да увеличи данъците, за да намали бюджетния дефицит.

Льо Пен – арбитър между Оланд и Саркози

Голямата въпросителна е как ще се разпределят на втория тур гласовете, получени от Марин Льо Пен. Ако се запази тенденцията, която показват до момента сондажите, за Саркози победата ще се окаже на практика "мисия невъзможна", отбелязва политическият анализатор Карин Марс.

Ако съберем гласовете, дадени за Льо Пен, Жан-Люк Меланшон и Франсоа Байру, това прави към 40 процента. От математическа гледна точка вторият тур ще бъде много по-оспорван от очакваното, отбелязва друг анализатор, Франсоа Мике-Марти.

Очаквам Саркози да води усърдна дясна кампания за привличане на крайнодесните избиратели. Той вероятно ще наблегне на "национални" теми като Шенген, например, което може да го отдалечи още повече от германския канцлер Ангела Меркел, казва икономист от "Дойче банк".

Политическата ситуация във Франция вече крие много по-голям риск. Близо една трета от избирателите гласуваха за крайни политически партии. Дори вторият тур да е съвсем различен, е ясно колко далече са Франция и Германия една от друга в областта на икономическата политика. Настроенията срещу Саркози винаги са се оказвали ключов фактор за френските избиратели. Сега "оландизмът" ще се открои по-ясно, казва Никълъс Спайро, управляващ директор на лондонска консултантска агенция.

Почти сигурно е, че поддръжниците на Меланшон ще подкрепят Оланд на втория тур. Много от гласувалите за Национален фронт ще откажат да дадат гласа си за Саркози. По-слабото представяне на Левия фронт на Меланшон от очакваното ще помогне на Оланд да води по-центристка кампания, а Саркози ще трябва да отправи още по-популистки десни послания, за да привлече привържениците на Националния фронт, допълва той.

Льо Пен - арбитър на Оланд и Саркози на втория тур, гласи основното заглавие в електронния сайт на френския в. "Фигаро". Марин Льо Пен успя да изведе Националния фронт на нечувано равнище. На първия тур тя постигна зрелищен успех, а през следващите две седмици избирателите ѝ ще държат ключа към резултата от балотажа. Кандидатката на крайната десница, от своя страна, не крие, че желае разгрома на досегашния президент, отбелязва вестникът.

Политически анализатори казват, че Оланд изглежда има по-голям резерв от гласове за втория тур от Саркози, който ще трябва да спечели подкрепата на поне три четвърти от привържениците на Льо Пен и на две трети от тези на Байру, за да постигне крехка победа. Допитванията до общественото мнение, направени в неделя от три социологически института, показаха, че между 48 и 60 процента от гласоподавателите на Льо Пен планират да подкрепят президента, докато тези на Байру са разделени почти поравно между двамата финалисти, като една трета все още не е решила кого да подкрепи.

Меланшон, чийто горди призиви за гражданска революция привлякоха десетки хиляди хора на митингите му на открито, призова избирателите си да гласуват масово на 6 май, за да предизвикат поражението на Саркози, но не спомена името на Оланд.

Кандидатката на Зелените Ева Жоли подкрепи Оланд, който може да разчита и на скромните гласове на двама троцкистки кандидати.

"Саркози ще бъде разкъсан на две между водене на кампания в центъра и в дясно. Той ще трябва да привлече десницата между двата тура на изборите, но така ще изгуби центъра", казва специалистът по политически науки Стефан Роз.

Недоволство от Саркози, опасения от победа на Оланд

Ако Оланд спечели на втория тур и се присъедини по този начин към малцинството от леви правителства в Европа, обещава да предоговори европейския пакт за бюджетна дисциплина, подписан от Саркози. Това предвещава напрежение между него и германския канцлер Ангела Меркел, която превърна пакта в условие за оказване на помощ в бъдеще за проблемните страни в еврозоната.

"Лидерските способности на Саркози бяха средство в борбата на еврозоната с дълговата криза и инвеститорите очевидно са притеснени, че отсъствието на такава ключова фигура може да навреди на по-нататъшния прогрес", казва Оу Он-су, анализатори от института Хюндай секюрити, цитиран от Ройтерс.

Оланд е "на гребена на лявата вълна", но изумителните резултати, постигнати от Льо Пен, охлаждат ентусиазма, подчертава британският "Гардиън" в статията си: "Френските президентски избори - сладко-горчива победа за левицата". Според всекидневника все пак Саркози ще има нужда от чудо, за да запази поста си след балотажа, след като резултати показват, че на Франция ѝ е дошло до гуша от президента ѝ.

Британските вестници изказват опасения от евентуална победа на Оланд, който обяви война на финансовия свят. "Дейли телеграф" скептично го определя като безцветен социалист, заявил, че истинският му враг са финансовите среди. "Таймс", който онзи ден подкрепи Саркози, също изрази безпокойство от програмата на Оланд, обвинявайки го че се впуска във "фантазьорска икономическа политика", която би отслабила изгледите за икономическо възстановяване на Европа.

Германското списание "Шпигел" отбелязва, че най-забележително е представянето на Марин Льо Пен, която печели доверието на по-бедната класа французи, като говори на техния език с тирадите си срещу имигрантите и елита.

Ако Саркози все още иска да спечели балотажа, ще трябва да спечели едновременно гласовете на крайната десница и на центристите, което при всички положение би било нечувана дързост в политическата аритметика, смята "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

За германското издание на "Файненшъл таймс" гласуването на първия тур е най-вече протестен вот срещу Саркози. Какъв провал за един държавен глава да се представи толкова слабо пред противник като Франсоа Оланд, чиято кампания се свеждаше основно до това да избягва ловко удари и който така и не успя да ентусиазира привържениците си, отбелязва вестникът.

ЕК призова политиците в ЕС да внимават с "националистическата заплаха"

По повод резултатите от първия тур на президентските избори във Франция Европейската комисия призова политиците в Европа да внимават с "националистическата опасност", съобщава БТА в понеделник. Говорителят на комисията Оливие Баи коментара, че поведението на националистическите партии противоречи на европейските ценности.

Баи препоръча европейските политици да не се отдават на националистическа дискусия. Препоръките за Франция важат и за Холандия, добави той в отговор на въпрос, свързан с правителствената криза в Хага.

Най-скептични по отношение на ЕС страни не са онези, в които днес се налагат тежки финансови ограничения, коментира Баи по повод позицията на националистите, че едни държави в Общността търпят финансови ограничения заради дълговете на други. Проблемите в областта на миграцията и икономиката ще решим по-добре заедно, ако търсим европейски отговор, добави говорителят по повод отношението на националистите във Франция и Холандия към имигрантите и бюджетната дисциплина.

Няколко европейски страни изразиха днес тревога от историческия изборен резултат на евроскептичната крайна десница във Франция, който потвърждава тенденцията, проявила се и в други страни от ЕС. Преди откриването на срещата в Люксембург на външните министри на 27-те от ЕС люксембургският първи дипломат Жан Аселборн обвини френския президент Никола Саркози, че отчасти е допринесъл за успеха на кандидатката на Националния фронт Марин льо Пен, тъй като една от темите в неговата предизборна кампания бе за твърде пропускливите според него граници в Европа и за контрола над имиграцията.

"Когато всеки ден повтаряте, че трябва да бъде променено Шенгенското споразумение и да се води твърда имиграционна политика, наливате вода в мелницата на Националния фронт", каза Аселборн, който е социалист. "Националният фронт е против еврото и против Европа, а за Франция ще е зле, ако няма евро и Европа. Ние трябва да възпрем тази логика", добави той.

Датският външен министър Вили Сьоундал, чиято страна е ротационен председател на ЕС до края на юни, нарече изключително тревожен резултата от вчерашния първи тур на изборите във Франция. Според него той се вписва в обща за Европа тенденция на възход на политически партии от същото семейство в Дания или Финландия. "Тези нагласи се проявяват не само в крайната десница, но и в крайната левица", посочи той.

"Обезпокоен съм от настроенията против отворените общества, против отворена Европа", каза шведският външен министър Карл Билд. Подобни мнения изразиха външните министри на Австрия и Белгия.

Британският външен министър Уилям Хейг отказа да коментира резултатите. "Френските избори са изцяло проблем на френския народ, а не на британски политик", каза Хейг.

Германският външен министър Гидо Вестервеле е доволен, че на втория тур ще се състезават двама доказали се демократи. "Добре е, че ще има двубой между двама доказали се демократи, които имат силен ангажимент към Европа и към френско-германското приятелство", се казва в декларация на Вестервеле, публикувана в Берлин.

"Френско-германското приятелство е от ключово значение за бъдещето на Европа. Германия ще сътрудничи тясно с президента, избран от френския народ", подчертава германският външен министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа