Изборите за ЕП все по-безинтересни за европейците

Изборите за ЕП все по-безинтересни за европейците

Гражданите на Европейския съюз са все по-незаинтересовани към приближаващите избори за Европейския парламент (ЕП), съобщи EU Observer.

Според проучване на европейската статистическа служба "Евробарометър" рекордните 66% от европейците не възнамеряват да упражнят правото си на вот на предстоящите избори.

Гражданите на новите страни членки, които се присъединиха към ЕС през 2004 г. и 2007 г., са също толкова незаинтересувани, колкото и гражданите на старите страни членки.

Само 17% от поляците заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори, насрочени за периода 4-7 юни. Австрийците, които смятат да гласуват, са 21%, британците – 22%, португалците – 24%, а словаците – 25%.

Според проучването 30% от италианските гласоподаватели възнамеряват да гласуват, както и 31% от българските. В Германия около 43% от анкетираните са посочили, че ще гласуват , а във Франция и Холандия – 47%. С 2% повече се очаква да бъдат гласувалите в Гърция и Швеция.

Проучването е показало, че само в четири страни изборната активност ще надхвърли 50% - Малта (56%), Дания (56%), Люксембург (62%) и Белгия (70%).

Ниският интерес към евроизборите не се мотивира от евроскептицизъм. Само 20% са посочили, че няма да гласуват заради предстоящите реформи. 64% обаче са отбелязали, че няма да упражнят правото си на вот, защото не са наясно с ролята на европейските депутатите. 62% са мотивирали нежеланието си да гласуват с това, че тези избори няма да променят нищо.

Междувременно Европейската комисия се надява да убеди младите хора да гласуват. Сред планираните мерки е и кампания в световния музикален канал MTV.

Изборната активност в ЕС е традиционно ниска, като едва 40% от младите гласуваха в изборите през 2004 година, а общата избирателна активност бе 45.5%.

Споделяне

Още от