Изборите за евродепутати ще бъдат през май следващата година

Изборите за Европейски парламент през 2014 година ще се проведат между 22 и 25 май, вместо между 5 и 8 юни. Това се посочва в проекторешение, прието от Европейския парламент във вторник, съобщиха от пресслужбата на институцията.

Това ще даде повече време на парламента да се подготви за избирането на председател на Европейската комисия през юли 2014 година. Освен това изборите няма да съвпаднат с Петдесетница, която е част от училищната ваканция в много държави членки.

 

На всеки пет години гражданите на ЕС избират кой да ги представлява в ЕП, което е гаранция за спазването на правото им на участие във взимането на решения от Съюза. Европейският парламент се избира с преки избори от 1979 година. Преди това депутатите са били назначавани от парламентите на държавите членки.

 

Европейският съвет трябва да реши с пълно мнозинство за датите след консултация с парламента. Очаква се решението да бъде взето през юни.

 

Избирателният акт от 1976 г. дава правото на Съвета, след консултации с парламента, да определи различен период за провеждането на изборите, в случай че обичайните дати (през юни) се окажат неподходящи.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?