Изборите за евродепутати ще струват близо 14 млн. лева

Провеждането на изборите за Европейски парламент ще струва 13.96 млн. лева. В четвъртък правителството утвърди план-сметката за разходите. Най-голямото перо в тях е за възнагражденията на членовете на районните и секционните избирателни комисии – 4.05 млн. лв. За охраната, осигурявана от МВР, са предвидени 3 млн. лв., а 2.94 млн. лв. са за организационно-техническата подготовка на изборите.

Останалите средства са за закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали, за подготовка и отпечатване на избирателните списъци, за осигуряване на гласуването на българските граждани в чужбина и т. н.

Предвидени са средства и за компютърната обработка на резултатите от гласуването, както и за организиране и провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите в подготовката и произвеждането на изборите.

Министърът на държавната администрация Николай Василев съобщи, че сумата е с 10% по-голяма от тази за евроизборите през 2007 г. Министърът отчете още, че исканията на отделните ведомствата за повече средства са били "охладени".

С друго решение правителството прие тарифата, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат диспутите, клиповете и предизборните хроники, излъчени по БНТ, БНР и техните регионални центрове.

Хрониките по БНТ - Канал 1 и сателитен канал ТВ България, ще струват 550 лв./мин., а по БНР – 90 лв./мин. Цената на минута ефирно време по БНТ за встъпителни и заключителни клипове е 1000 лв.

Ефирното време на минута диспут по БНТ ще струва 135 лв., а по БНР - 30 лв.

Споделяне

Още от България